VDL Nedcar gaat vrijdag voor ruim een maand dicht

Print
VDL Nedcar gaat vrijdag voor ruim een maand dicht

Afbeelding: ERMINDO ARMINO

Born -

VDL Nedcar gaat de productie de komende twee dagen gecontroleerd afbouwen en sluit dan vanaf vrijdag de deuren tot naar verwachting 20 april.

De directie van VDL heeft dat besluit woensdag zelf genomen. Daarmee volgt de top het eerder op de dag genomen besluit van BMW dat getemporiseerd de fabrieken in Europa sluit.

„Het coronavirus zorgt voor een tekort aan kritische onderdelen om bij VDL Nedcar Mini’s en de BMW X1 te blijven produceren”, aldus een woordvoerder. „Daarom heeft VDL Groep besloten om de productie tijdelijk gecontroleerd én verantwoord af te bouwen en de productie van de fabriek in Born stil te leggen.”

Voor de ongeveer 5000 medewerkers in Born zal VDL Nedcar een beroep gaan doen op de noodmaatregelen van het kabinet. „De medewerkers zullen er niet op salaris achteruitgaan”, aldus de woordvoerder.

Nog 1000

In een intern communiqué schrijft Nedcar dat er nog 1000 auto’s gebouwd worden. „Alleen dan kunnen wij na de productieloze periode een goede opstart zekerstellen. Wij hebben de komende dagen iedereen nodig. Mochten wij dit aantal vóór vrijdag bereiken, dan stopt de productie op dat moment. Dat betekent dat wij tot en met 19 april geen auto’s bouwen en voor velen het werk tijdelijk stopt. Op een aantal medewerkers zullen wij een beroep doen om vitale posities te bemensen gedurende de stilstand en voor de opstart.”

Door de sluiting van de BMW fabrieken in Europa, stokt ook de goederenstroom van en naar de fabriek in Born.