Oet ’t Niks brengt een hommaasj aan Sjeng de Belsj

Print
Oet ’t Niks brengt een hommaasj aan Sjeng de Belsj

De populaire Belgische Maastrichtenaar overleed in 2016. Afbeelding: Johnny Geurts, Het Belang van Limburg

Meerssen / Ulestraten / Moorveld / Bunde / Rothem / Geulle / Maastricht / Itteren -

Voor een vrolijke noot in crisistijd: het Meerssense trio Out ’t Niks brengt een eerbetoon aan de populaire dialectzanger Sjeng de Belsj.

„We moeten tijdens de coronacrisis vooral leuke muziek draaien”, meent Harold Geraards. Om het moreel hoog te houden besloten hij en zijn medemuzikanten Michel van den Akker en broer Dave Geraards vervroegd een medley van bekende nummers van Sjeng de Belsj op Facebook en hun website te plaatsen. „Dat stond eigenlijk in de planning voor na de zomer. Maar nu voelt het als het moment.” Grappend: „Zeker nu onze uitverkochte show in de Ziggo Dome ook niet doorgaat.”

Polonaise

Met hun hommaasj wil de Meerssense feestband vooral helpen het repertoire van de eind 2016 overleden volkszanger in ere te houden. Es iech in dien auge kiek, De polonaise trein en De leefs mer eine kier komen op Limburgse radiozenders nog regelmatig voorbij. „Maar op den duur raakt dat werk in de vergetelheid als het niet meer gebracht wordt. Zijn muziek, die sfeer, dat ‘sjiek en gezellig’ met waanzinnig accordeonspel; dat mag niet verloren gaan.”

Sjeng de Belsj, geboren als Jean Paulussen, kwam eigenlijk uit Lanaken. Maar hij zong steevast in het Maastrichts. Vandaar ook zijn artiestennaam. „Daarmee hebben we iets met hem gemeen. Ook wij zingen altijd in het Maastrichts. Dat loopt veel lekkerder dan Meerssens dialect.”

Zegen

Oet ’t Niks, dat twee jaar geleden als grap begon maar in no time een veelgevraagde feestact werd, kreeg de zegen van Paulussens weduwe en vier zoons om zijn werk opnieuw op te nemen. Enige voorwaarde: „Blijf muzikaal trouw aan hoe hij het geschreven heeft. Maak er geen house of zo van.” Dat was ook niet de bedoeling. „Voor ons is het een eer.” En wie weet. „Het hangt af van de reacties. Maar er liggen nog een paar nummers van hem die we eigenlijk wel opnieuw willen opnemen.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →