Cultuur

Financiële strop voor Limburgse cultuursector reeds 1,7 miljoen euro door coronacrisis

Print
Financiële strop voor Limburgse cultuursector reeds 1,7 miljoen euro door coronacrisis

De landelijke tournee van The Great Gatsby van Toneelgroep Maastricht is tot nader order opgeschort. Afbeelding: eye-Depict/Ben van Duin

Maastricht / Itteren / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Heerlen / Hoensbroek / Merum / Swalmen / Roermond / Asenray -

Vooralsnog staat de teller op 1,7 miljoen euro die de gezamenlijke professionele cultuursector in Limburg misloopt vanwege de coronacrisis. Dat blijkt uit een enquête van Cultuur in Bedrijf Limburg (CiBL) die door ruim tweehonderd instellingen en cultuurmakers werd ingevuld.

Dat bedrag zal nog verder oplopen naarmate de crisis en de beperkingen die daar het gevolg van zijn langer aanhouden, melden Nicolle van Lith en Joery Wilbers, oprichters van de belangenorganisatie CiBL voor professionele cultuurmakers.

„Het is echt alarmerend”, verklaart Van Lith over de resultaten van de rondvraag. „De inkomsten nemen drastisch af.” CiBL berekent dat er in Limburg tussen de 2500 en 3000 professionals in de cultuursector werken.

Tonnen

Onder meer Limburgse poppodia vrezen liquiditeitsproblemen en mogelijk zelfs een faillissement. Kijk alleen al naar een afgelasting van de tournee van Toneelgroep Maastricht met The Great Gatsby die naar verwachting 120.000 euro kost. Of de philharmonie zuidnederland die beraamde dat ze tot en met 6 april voor een ton aan inkomsten missen, meldt woordvoeder Erwin Pellemans.

„Reken er maar op dat de totale schade gaat verdrievoudigen”, zegt Van Lith. De afgelopen vrijdag uitgezette enquête van CiBL focust op financiële schade tot en met 6 april, omdat dat – vooralsnog – de landelijke sluitingstermijn is voor de culturele sector. De naijleffecten zullen minimaal tot het nieuwe theaterseizoen voelbaar zijn.

Crisisgesprek

Afgelopen maandag overhandigden Van Lith en Wilbers de verzamelde Limburgse gegevens aan lobbyïsten en cultuurinstanties in Den Haag. Er zijn ook al diverse crisisgesprekken gevoerd hoe de sector snel en efficiënt geholpen kan worden. Cultuurminister Ingrid van Engelshoven kondigde aan zo snel mogelijk met passende maatregelen te komen.

Van Lith is blij met de snelle reacties vanuit Den Haag, maar benadrukt dat ook op gemeentelijk en provinciaal niveau financiële steun broodnodig is. „Waar ik voor pleit, is dat er een breed pakket aan maatregelen komt en misschien nog wel belangrijker: dat overheden eenduidig zijn. Dus niet bij deze gemeente gaat het zus, en bij die gemeente zo. Overheden, stap over uw eigen regelgeving heen en zorg voor goede maatregelen in deze uitzonderlijke tijden.”

Digitaal

Directeur Bert Mennings van het Limburgs Museum in Venlo laat weten dat er vooralsnog voor de lange termijn grote onduidelijkheid heerst. Over financiële schade wil hij niets zeggen. „Dat we tot en met 6 april dicht zijn, is helder, Maar de vraag is: hoe ziet de rest van onze programmering er dit jaar nog uit? Uiteraard gaan we door met voorbereiden. Maar je moet als bedrijf ook rekening houden met wat premier Rutte ons duidelijk maakte: tweederde van de Nederlanders krijgt corona. Dat betekent dat in theorie ook tweederde van mijn personeel het krijgen kan. Hoe ga je daar bijvoorbeeld mee om?” Duidelijk is dat het Limburgs Museum haar online activiteiten zo snel als mogelijk gaat uitbreiden en meer zaken digitaal gaat aanbieden de komende tijd.

Oppakken

Algemeen directeur Simone Mager van Het Laagland in Sittard heeft becijferd dat het financiële verlies voor het jeugdtheater tot begin april oploopt tot ongeveer 50.000 euro. „We zijn aan het kijken of er mogelijkheden zijn om de geannuleerde voorstellingen op andere data alsnog op het podium te brengen. Ik kan me voorstellen dat bezoekers eerst de kat uit de boom zullen kijken als deze crisis voorbij is. Hoe gaan ze het sociale leven weer oppakken?”

Het Laagland gaat in elk geval via internet uitzendingen verzorgen met registraties van voorstellingen voor kinderen van 4+ en 8+. Die zijn al opgenomen en zo zorgt het theater ervoor dat het contact met de achterban toch blijft bestaan.

Putje

Na de kabinetsmaatregelen van afgelopen donderdag annuleerden onder meer de Limburgse theaters voorstellingen. Musea, poppodia en filmhuizen sloten de deuren. Concerten gingen niet door. Niet alleen professionele instellingen, ook ruim honderd zzp’ers in de kunstsector hebben de enquête ingevuld. Zij lopen alleen al in maart tussen de duizend en de zesduizend euro mis.

Uitstel van activiteiten en voorstellingen is moeilijk of gewoon niet mogelijk, weet Van Lith. En in de zomer gaan mensen gewoon met vakantie, is nu de verwachting. Veel van de opgelopen verliezen kunnen niet meer worden goedgemaakt. Van Lith: „Uiteraard begrijpen we onze positie en hebben zorg en onderwijs nu voorrang. Maar feit blijft ook dat keiharde euro’s door het afvoerputje gaan. Er moet iets gebeuren.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen