Noodkist Sint-Servaas Maastricht uit schatkamer gehaald

© Roger Römkens, Sint-Servaasbasiliek

In de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht is woensdagmiddag, vanwege de coronacrisis, de noodkist van Sint Servaas uit de schatkamer gehaald. De reliekschrijn met het gebeente van de heilige wordt alleen getoond in ‘tijden van nood’ en bij de Heiligdomsvaart.

Sjors van Beek

De kist, nu geplaatst in de hoofdkerk van de basiliek, is op deze wijze voor het laatst tevoorschijn gehaald tijdens de Golfoorlog in 1991. De laatste Heiligdomsvaart van Maastricht waarbij het relikwie door de straten van Maastricht is gedragen was 2018.

In ‘tijden van nood’ is het gebruik ook om de kist in een processie door de stad te dragen. ,,Dat gaat altijd gepaard met veel mensen en dat kunnen we nu natuurlijk niet hebben”, aldus deken John Dautzenberg van de Servaasbasiliek. In plaats daarvan is de schrijn nu geplaatst op het hoofdaltaar van de (gesloten) kerk. Vandaaruit zendt lokale omroep RTV Maastricht donderdag om 11.00 uur een besloten Heilige Mis uit. ,,Publiek mag niet binnen, want we kunnen geen stormloop hebben nu.” Voor gelovigen is wel een speciaal e-mailadres geopend: biddenbijdenoodkist@gmail.com. Iedereen kan daar zijn gedachten en zorgen kwijt en in de mis zal er voor hen worden gebeden, aldus Dautzenberg.

© Harry Heuts

Lees en bekijk ook: Video: voor het eerst sinds 1991 gebed bij Noodkist Sint-Servaas vanwege corona

Bij het overbrengen van de kist, woensdag om 13 uur, is de grote klok van de Servaas geluid. Woensdagavond om 19.00 uur doet de basiliek ook mee aan de landelijke actie ‘Klokken van hoop en troost’. Dan wordt de oude Grameer-klok een kwartier geluid. Dat zal de komende drie woensdagen gebeuren, aldus de deken.

De dagkapel van de Servaas-basiliek is momenteel wel geopend.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee