Sluitingstijden

Winkels korter open, want klanten blijven toch weg om coronavirus

Print
Winkels korter open, want klanten blijven toch weg om coronavirus

Afbeelding: ANP

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard -

Veel winkels in de steden en dorpen passen hun openingstijden aan. De klanten blijven weg. In sommige straten kun je een kanon afschieten. Het coronavirus bedreigt nu ook de middenstand.

Terwijl de supermarkten, doe-het-zelfzaken, tuincentra, drogisten en apothekers goede zaken doen, blijft het oorverdovend stil in andere winkels. Klanten laten het massaal afweten. Het coronavirus bedreigt nu ook de middenstand. Steeds meer landelijke winkelketens, waaronder de Nespressowinkels, C&A, de Bijenkorf, WE en Ikea, sluiten tijdelijk de deuren. Officieel heet het dat ze dat doen om de verspreiding van het coronavirus bij personeel en klanten tegen te gaan, maar het heeft ook te maken met zwaar gekelderde omzetten.

Maastricht

Ook andere winkels zijn om die redenen korter open. In Maastricht is het ‘s ochtends niet meer gezellig shoppen. En niet alleen omdat de horeca is gesloten. Veel winkels zijn alleen van 13.00 tot 18.00 uur open. Dat geldt echter zeker niet voor alle detaillisten. Ook op de donderdagse koopavond gaat bij veel zaken om 18.00 uur de deur op slot. Ondernemers mogen zelf hun tijden bepalen, zegt centrummanager Paul ten Haaf, maar wij vinden het belangrijk om de bezoekers te vertellen hoe ze de binnenstad zullen aantreffen. „Het aantal bezoekers is bijna helemaal opgedroogd, het is bizar, surrealistisch.”

Venlo

Maastricht is geen uitzondering. In Venlo heeft ruim 20 procent van de winkeliers de openingstijden al aangepast en is ruim 30 procent dat binnenkort van plan. Slechts een kwart van de winkeliers wil niks aanpassen. Dat blijkt uit een enquête die dinsdag is gehouden. Centrummanager Marcel Tabbers is nu aan het bekijken welke openingstijden aan de winkeliers kunnen worden geadviseerd, zodat de bezoekers weten waar ze aan toe zijn. „Al zal het echt niet lukken om alle middenstanders op één lijn te krijgen. De bakker zal bijvoorbeeld altijd in de ochtend open willen zijn.”

Sittard

Centrummanager Milou Hendriks in Sittard weet dat veel winkeliers de zaak alleen open hebben tussen 13.00 en 17.00 uur of tussen 11.00 en 16.00 uur; het verschilt per winkel. „Diverse ondernemers zijn een bezorgdienst begonnen om de spullen bij de mensen thuis af te leveren. Zo kunnen ze toch nog hun omzet op peil houden.”

Roermond

In Roermond zijn op deze zonnige woensdagmiddag de winkelstraten nagenoeg verlaten, zegt Ine Creemers, directeur Citymanagement in Roermond. „Het is vreselijk. Winkeliers zijn nu druk aan het overleggen hoe ze de winkeltijden gaan aanpassen. Ook wordt er gesproken over het tijdelijk sluiten van winkels. Ze proberen één lijn te trekken, maar dat valt niet mee met zoveel verschillende winkelvormen.”

Dat het rustiger is in de binnensteden, constateren ook onderzoeksbureaus die bezoekersaantallen in de winkelstraten registreren. PFM Footfall Intelligence en Locatus spreken van ‘dramatische dalingen’. Zondag waren er 65 procent minder bezoekers in de winkelstraten, vrijdag en zaterdag 45 procent minder dan een week eerder.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen