Digitaal onderwijs: de keukentafel als klaslokaal tijdens coronacrisis

Drukte in huize Roovers. Links vooraan docent Frans Roovers die sinds deze week digitaal les geeft vanuit huis. Naast hem zijn vrouw Ivonne die zo weer de rust van de slaapkamer opzoekt om eveneens digitaal les te kunnen geven. Rechts twee van hun drie kinderen die momenteel noodgedwongen thuis zijn. © Luc Lodder

Het onderwijs, van basisschool tot universiteit, is deze week begonnen met het verzorgen van afstandsonderwijs. Vandaag: Frans Roovers uit Heerlen, mbo-docent bij Vista College en onderwijsadviseur bij Zuyd Hogeschool: ‘Beperk je instructie online tot een half uur.’

Jos van den Camp

De keukentafel is zijn instructielokaal. Daar staat de komende weken zijn opengeklapte laptop van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat te zoemen. Zijn leerlingen druppelen sinds deze week virtueel binnen op een afgesproken tijdstip. En dat allemaal via Teams, het online chat- en (video)bellenprogramma van Office 365. Vijftien tot twintig studenten heeft hij dan in zijn ’klas’. ,,Meer moet je ook niet doen. Dit is te behappen’’, vertelt Frans Roovers, docent aan de opleiding Kunst, Theater en Media van Vista College in Heerlen.

En dan verontschuldigt hij zich plotseling omdat hij afgeleid is. ,,Sorry’’, zegt hij. ,,Het is een beetje druk in huis. Mijn vrouw Ivonne is lerares Engels, ook op Vista College, en verzorgt nu haar lessen virtueel vanaf de slaapkamer. Want we hebben ook nog drie kinderen die nu thuis zitten: de jongste in groep 7 van de basisschool. De middelste doet over een paar weken eindexamen vmbo-tl – dus die zit te studeren - en de oudste zit in de tweede klas van de vrije school. Er wordt hier gestudeerd én gegamed. Ze denken dat het vakantie is. Maar het is crisis!’’

Geen gekakel

Frans Roovers heeft zijn studenten van de Kunst, Theater en Mediaopleiding van Vista College in Heerlen geïnstrueerd om aanvankelijk nog even de camera én microfoon uit te zetten. Dus gekakel en afleiding blijven achterwege. Een groep van deze omvang is nog wel overzichtelijk. Naast zijn werk voor Vista is Roovers ook onderwijsadviseur bij Zuyd Hogeschool waar hij al jaren ook trainingen verzorgt over hoe je bijvoorbeeld videolessen kunt geven in het onderwijs.

© Luc Lodder

Roovers en zijn collega’s brengen het sinds midden deze week in de praktijk, nu leerlingen, scholieren en studenten – van heel jong tot volwassen – noodgedwongen massaal ‘afstandsonderwijs’ beginnen te volgen. Bij Vista College (voorheen Arcus College en Leeuwenborgh Opleidingen) verzorgde hij dinsdag om 12.45 uur zijn eerste beeldsessie.

Interactie

,,Ik heb een instructie gegeven en duidelijk gemaakt waar de les over gaat. Niet te lang. Maximaal een half uur. Dat is echt anders dan wanneer je voor een klas staat. Hou dat beperkt om te voorkomen dat de aandacht wegzakt. Daarna heb ik ze in een worddocument laten werken aan een opdracht, gevraagd hun resultaten te uploaden en in een mapje te zetten en meteen met elkaar te delen. Dat werkte misschien wel nog beter dan op de ouderwetse manier. Er is veel meer interactie opeens. Heel mooi om te zien. Want iedereen kon meteen van elkaar zien wat ze ervan gemaakt hadden en feed-back geven.”

Roovers neemt zijn petje af voor al die collega’s die nu van het ene op het andere moment online-onderwijs moeten verzorgen. ,,Ik ben hier redelijk goed in thuis. Maar er zijn veel collega’s voor wie dit de eerste keer is. Knap. En gelukkig wordt iedereen bij zowel Vista als Zuyd Hogeschool goed geholpen door coaches en onderwijsadviseurs. Maar het zal zich wel allemaal nog moeten ontwikkelen de komende dagen,’’ zegt Roovers.

Snelheid

In deze beginfase van het afstandsonderwijs loopt hij tegen wat beperkingen op. Office 365 en dus ook Teams wordt nu al op een en hetzelfde moment door minstens tienduizend mensen binnen Vista en Zuyd Hogeschool gebruikt. Dat heeft consequenties voor de snelheid. Het is een aanslag op de servers. Bestanden die normaal gesproken binnen een seconde konden worden opgehaald, doen er nu tien seconden over. Maar er wordt achter de schermen nu al hard aan gewerkt bij Microsoft. En op de eigen ict-afdeling.’’

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal