Zanger gaat optreden op parkeerplaats voor verzorgingshuizen

Ivo van der Bijl © MGL/Harry Heuts

Zanger Ivo van der Bijl gaat openluchtconcerten geven op parkeerplaatsen en in tuinen van Limburgse verzorgingshuizen. Hij hoopt zo de bejaarde bewoners wat afleiding te bezorgen tijdens de coronacrisis.

Hans Goossen

Zelf moet Ivo van der Bijl even op een houtje bijten. Met de horeca op slot en het verbod op evenementen met meer dan honderd bezoekers regent het annuleringen voor optredens van de zanger, presentator en dj uit Elsloo. „Ik heb al voor meer dan 10.000 euro aan afzeggingen binnen. Nu beginnen ze ook al optredens voor mei te annuleren. Ik verdien voorlopig dus geen cent.”

Gratis

Zijn eigen financiële sores weerhouden hem er niet van om gratis optredens te gaan verzorgen voor ouderen in de provincie. „Ach, ik kan het geld toch niet uitgeven momenteel. We gaan graag uit eten en op vakantie, maar dat is er even niet meer bij. En thuiszitten vind ik verschrikkelijk.”

Buiten

Van der Bijl treedt vaker op in verzorgingshuizen met een op de bewoners afgestemd repertoire met een hoog meezinggehalte. „Dat maakte kennelijk indruk. Een dochter van een bewoonster benaderde me met de vraag of ik niet iets buiten wilde zingen. Dat vond ik een mooi idee.”

Zondag staat in Heerlen het eerste optreden op de agenda. Daarna kriskras door de provincie: van Herten tot Amby, van Herkenbosch tot Born. De ene keer op een parkeerplaats, de andere keer in de tuin. „Binnen mag niet in verband met het coronavirus. Ik ga zingen op plekken waar de bewoners van de verzorgingshuizen op uit kijken. Soms moet ik ook even naar de andere kant hollen zodat ze me daar ook kunnen zien en horen.”

Apparatuur

Het aantal optredens stijgt met het uur. Woensdagochtend waren het er nog vier, aan het eind van de middag stond de teller al op acht. Van der Bijl hoeft geen geld voor de concerten. De benodigde apparatuur krijgt hij in bruikleen van een audiovisueel bedrijf. „Als corona straks is overgewaaid hoop ik dat de verzorgingshuizen me dan een keer boeken.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal