Bruiloften op grote schaal geannuleerd: ‘Ik wil niet dat mijn opa van 95 in gevaar komt door ons feest’

Print
Bruiloften op grote schaal geannuleerd: ‘Ik wil niet dat mijn opa van 95 in gevaar komt door ons feest’

Marc Boelen en Martine Vonk uit Eijsden hadden zaterdag hun bruiloft gepland. Afbeelding: ERMINDO ARMINO

Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Ulvend / Sint Geertruid / Cadier en Keer / Mesch / Oost-Maarland / Withuis / Rijckholt / Bergenhuizen / Terlinden / Banholt / Bemelen / Margraten / Scheulder / Eijsden / Mariadorp / Maastricht / Venlo -

Het hoogseizoen is nog niet aangebroken. Toch worden er op grote schaal bruiloften geannuleerd. Marc Boelen en Martine Vonk uit Eijsden zouden elkaar zaterdag het jawoord geven. „Ik wil niet dat mijn opa van 95 in gevaar komt door ons feest.”

Elkaar eventjes het jawoord geven aan de balie op het gemeentehuis, met de getuigen als enige gasten en de trouwambtenaar veilig achter het loket. Het past bij een kil verstandshuwelijk, niet bij een romantische bezegeling van een liefdesrelatie. Toch is dat het enige scenario dat sommige gemeenten bruidsparen in tijden van corona kunnen aanbieden.

Venlo biedt nog thuishuwelijken aan, maar ook daar zijn niet meer dan zeven mensen toegelaten: bruidspaar, vier getuigen en de ambtenaar. Kerkrade ziet dat de meeste paren afzien van zo’n baliebruiloft. Sittard-Geleen en Heerlen hanteren een maximum van twaalf aanwezigen, inclusief de verplichte deelnemers.

In de trouwkamer op het stadskantoor van Maastricht staan voor de komende weken nog zeven huwelijken ‘in kleine setting’ gepland. Maar verreweg de meeste koppels hebben hun voor de komende weken geplande bruiloft geannuleerd, blijkt uit een rondgang van De Limburger langs enkele gemeenten. Want als de ouders er niet bij kunnen zijn, als de zaal dicht is en feesten zijn verboden, dan hoeft het voor ons niet, is hun begrijpelijke redenatie.

Chirurgen

Sommige bruidsparen prikken een nieuwe datum die hopelijk ver genoeg in de toekomst ligt, zoals Martine Vonk en Marc Boelen uit Eijsden. De twee zouden elkaar komende zaterdag na een relatie van 21 jaar het jawoord geven ten overstaan van hun twee kinderen van drie en vijf jaar en bijna tweehonderd genodigden in een stijlvolle ambiance.

Door bijeenkomsten van dergelijke omvang is vorige week een streep gehaald. Maar Martine kreeg al enkele dagen eerder te horen dat haar bruiloft weinig kans zou maken. „Ik werk op de operatiekamer van het ziekenhuis in Maastricht. Vorige week maakten de chirurgen mij al heel erg duidelijk hoe ernstig de situatie was en dat we de bruiloft beter konden annuleren. Ik dacht eerst: écht? Gaat het zo hard? Maar zij hadden contact gehad met collega’s in Italië en wisten wat daar was gebeurd.”

Diskjockey

„Er zijn ergere dingen”, schakelde Marc nuchter en snel. „Ik wil niet dat mijn opa van 95 in gevaar komt door ons feest.” Marc en Martine hadden hun ‘dag om nooit te vergeten’ groots aangepakt: een feest op Kasteel de Hoogenweerth in Maastricht, waar Marcs moeder heeft gewoond, met diskjockey, visagiste, fotograaf, bruidskleding, vele uitnodigingen en een trouwambtenaar op locatie op de dure zaterdag. Alles in één klap afgeblazen.

Meteen hebben de twee een nieuwe datum geprikt, op 21 augustus, precies vijf maanden later. Marc: „Van de 03 in de trouwringen kun je makkelijk een 08 maken.” Maar de reden om voor augustus te kiezen is dat de twee dan weer een veilige situatie verwachten. „In China begint het leven weer op gang te komen. En het weer zal een positieve invloed hebben. Ik heb er wel vertrouwen in”, zegt Marc. Martine: „Maar in juni of juli durfden we het nog niet aan.”

Bubbels

Omdat alles vijf maanden wordt verschoven, valt de financiële schade mee. Wat overblijft aan kostenpost zijn de uitnodigingen, de geannuleerde huwelijksreis naar Lissabon en de trouwpakjes van de kinderen. Martine: „Ze zijn drie en vijf jaar. Onze trouwkleren passen in augustus nog wel, maar die van hen niet, vrees ik.” Om het leed ietwat te verzachten en de aanvankelijke trouwdag niet helemaal voorbij te laten gaan, trekken de twee komende zaterdag een flesje bubbels open, maar in zeer besloten kring. „Mijn ouders en schoonouders hou ik wel uit de buurt.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen