Van der valk

Hotel in Urmond als noodhospitaal voor opvang coronazieken

Print
Hotel in Urmond als noodhospitaal voor opvang coronazieken

Afbeelding: Van der Valk

Urmond -

Met het Van der Valk-hotel in Urmond wordt gesproken over het inrichten van een nood­hospitaal. Het zou de Limburgse ziekenhuizen ontlasten bij de verwachte grotere toestroom van coronapatiënten.

In het ‘coronahotel’ worden – zodra de nood daar is – mensen opgevangen die ‘te slecht zijn om thuis te blijven, maar te goed voor het ziekenhuis’. Dat staat in het vertrouwelijk verslag van een bijeenkomst van regionale crisiscoördinatoren.

De patiënten zullen in het speciale coronahotel, als dat er komt, worden verzorgd in de 166 gewone gastenkamers. De coördinatie ter plekke zal in handen zijn van regionale huisartsen. Zij zullen er dienst doen als ‘zaalarts’. In principe wordt alleen basiszorg geboden, maar allerlei hulpmiddelen, medicatie en extra zuurstof zijn aanwezig.

Lees hier meer over het coronavirus

Guy Schulpen, medisch-directeur bij ZIO, de huisartsenorganisatie voor Maastricht en Heuvelland, benadrukt dat er diverse scenario’s zijn geschetst om te voorkomen dat de zorg in Limburg vastloopt en dat het coronahotel „een van de noodmaatregelen” is. „We willen voorbereid zijn en niet, als in Italië, worden overvallen door enorme vraag.”

Meer locaties

Donderdagavond wordt op bestuursniveau door alle betrokken zorgorganisaties over het coronahotelplan gesproken. „Het besluit is een kwestie van dagen”, zo denkt Schulpen, die het een „aantrekkelijk idee” noemt.

„In eerste instantie gaat het alleen om hotel Stein-Urmond, maar Van der Valk heeft aangeboden om, als het nodig is, meer locaties beschikbaar te stellen. Een tweede coronahotel ergens in Noord-Limburg zou geografisch erg praktisch zijn, al zal één locatie qua logistiek al een flinke tour de force worden.”

De grote uitdaging is nog wel wie er straks wordt ingezet voor de ver­pleging en verzorging in het corona­hotel. „Wij huisartsen, maar ook de thuiszorg, hebben onze eigen mensen heel hard nodig. Gelukkig zien we nu een instroom van gepensioneerde en andere oud-verpleegkundigen.” In het crisisberaad, afgelopen maandag, is gesproken over hulp van artsen en verpleegkundigen van Defensie, de levering van beademingsapparatuur en inzet van militaire ambulances. „Daarover is nog niet beslist”, zegt Schulpen.

Gescreend

Nieuwe coronapatiënten worden straks, zoals ook nu al, thuis of op de huisartsenpost gescreend: kunnen ze met de juiste middelen thuis ­worden gehouden of is er meer zorg ­nodig en overplaatsing naar het coronahotel gewenst?

Het doel van alles is om de toestroom naar de ziekenhuizen te laten afnemen en die meer te verplaatsen richting de eerstelijnszorg. Een centrale ‘zorgmeldkamer’ voor alle telefoontjes van patiënten, moet daarbij huisartsen ontlasten.

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen