Heinsberg blijft brandhaard corona: schreeuw om extra mondkapjes

Print
Heinsberg blijft brandhaard corona: schreeuw om extra mondkapjes

Afbeelding: EPA

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Schinveld / Bingelrade / Jabeek -

Het aantal besmettingen in Kreis Heinsberg blijft met 811 nog steeds het hoogste in heel Duitsland. Het regiobestuur schreeuwt om extra mondkapjes en is boos omdat Berlijn veel meer aandacht krijgt terwijl het aantal besmettingen daar veel lager is.

„We roepen al vanaf het begin van de virusuitbraak drie weken geleden om extra mondkapjes, beschermende kleding en een uitbreiding van de laboratoriumcapaciteit. Het is toch een teken van armoede dat ons dat in Duitsland niet lukt”, schampert de hoogste bestuurder, landraad Stephan Pusch, in zijn dagelijkse videoboodschap aan de inwoners van Heinsberg.

Lees hier meer over het coronavirus

Hij ziet met lede ogen aan dat het leger nu in actie komt en dat in Berlijn een extra ziekenhuis wordt opgetuigd, maar dat alle hulp aan Duitslands zwaarst getroffen regio voorbijgaat. „In Berlijn zijn er iets meer dan driehonderd besmettingen. En dan een ziekenhuis bouwen met duizend bedden? Zijn de mensen in Berlijn dan belangrijker dan in de provincie?”, vraagt hij. Pusch doet een beroep op de minister van Defensie om de Bundeswehr ook in de grensregio bij te springen. „Ik wacht op haar aanbod.”

Uitgaansverbod

Tegelijk roept hij de inwoners op zich vooral te houden aan wat hij de ‘Ausgangssperre light’ noemt, een lichte vorm van uitgaansverbod. „Er zijn nog steeds mensen die uit domheid, onwetendheid of omdat ze zich nergens een scheissdreck van aantrekken, naar buiten gaan alsof er niets aan de hand is.” Pusch en de Duitse autoriteiten vinden, anders dan in Nederland, dat mensen zonder dringende reden helemaal niet op straat zouden moeten komen.

Heinsberg telt circa een kwart miljoen inwoners. De hele regio grenst van Landgraaf tot en met Vlodrop aan Limburg.

Lees ook: Derde coronadode in Duitsland: patiënt overleden in ziekenhuis regio Heinsberg

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen