Limburgers bezorgen duizenden bloemen bij zorginstellingen: ‘Dat is ook het mooie van slechte tijden’

Print
Limburgers bezorgen duizenden bloemen bij zorginstellingen: ‘Dat is ook het mooie van slechte tijden’

Tientallen vrijwilligers bezorgen de duizenden bloemen bij zorginstellingen. Afbeelding: Jan-Paul Kuit

Echt / Koningsbosch / Sint Joost / Susteren / Slek / MariaHoop / Baakhoven / Dieteren / Illikhoven / Vissersweert / Roosteren / Nieuwstadt / Aasterberg / Berkelaar / Hingen / Ophoven / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide -

Enkele duizenden bloemen werden woensdag bezorgd bij Limburgse (zorg)instellingen. Een spontane actie van ondernemer Igor Stel en advocaat Phil Boonen, geholpen door tientallen vrijwilligers, voor de mensen die extra lijden onder de coronapandemie.

Op het moment dat de vrachtwagen van de Rijnsburgse bloementeler het terrein van All-in Echt opdraait, klinkt applaus. Enkele tientallen mensen zijn gekomen om hun eigen auto vol te laden met bosjes bloemen die vervolgens worden afgegeven bij verzorgingshuizen, instellingen voor gehandicapten, hospices en huisartsen in Limburg. Een ideetje van ondernemer Igor Stel (All-in Echt, kasteel Limbricht) en zijn kompaan, de Sittardse advocaat Phil Boonen.

Lees ook: Spontane bloemenactie voor Limburgse zorginstellingen: ‘De reacties zijn overweldigend’

Het idee van het duo kreeg al snel respons: op social media boden mensen spontaan aan om de bloemen bij de instellingen te bezorgen. Bij de poort van All-in Echt krijgt iedereen een papiertje uitgereikt met instructies. „We kunnen natuurlijk niet hebben dat hier veel mensen op een kluitje bijeenkomen”, zegt Stel. Hoeveel mensen gaan komen, weet hijzelf ook niet. „We hebben het op een gegeven moment losgelaten. We zien het wel. Wat ik wel weet, is dat we duizenden bloemen moeten gaan bezorgen.”

Volle Audi

Als de vrachtwagen de deuren opent, worden de bloemen zo snel mogelijk verdeeld onder de vrijwillige bezorgers. Onder hen Geert Frische, in het dagelijks leven wethouder in Echt-Susteren. Hij laadt zijn ruim bemeten Audi tot de nok toe vol. „Misschien moet ik een paar keer rijden; het zijn flinke bossen. Zo’n actie op touw zetten op zo’n korte termijn, je hebt maar een paar ondernemers die dat kunnen.”

Frische nam tot vorige week als locoburgemeester de zaken waar in Echt-Susteren. „Je zag toen al de druk op de zorg toenemen. Dat zal de komende tijd nog groter worden. Nu kun je een actie als deze nog doen. Mensen een hart onder de riem steken. Waar ik naartoe ga? Ik ga alle huisartsenpraktijken af in Echt-Susteren.”

Mooie van slechte tijden

Dette Suppers uit Sittard en haar man hebben hun bedrijfsbus volgeladen. Vierhonderd boeketten gaan met hen mee naar zorgcentrum De Eghte in Echt. „Een mooi initiatief van Igor. Dat is ook het mooie van slechte tijden, dat zoiets spontaan wordt geregeld.”

Niet iedereen beschikt over een auto met laadruimte van formaat. Roely Dekker en haar dochter Kelly zijn met hun beider auto’s gekomen; een Citroën C3 en een Fiat Punto. Toch brengen ze zo 180 bosjes bloemen naar verzorgingshuis Franciscus in Beek, waar Dekker werkt. „Ik heb nu vakantie maar nu alles dicht is heb ik verder ook niet zoveel om te doen. Ik was vanmorgen zelf al aan het bellen met de veiling in Grubbenvorst toen ik werd geattendeerd op deze actie. Is toch geweldig om straks de gezichten van de medewerkers en cliënten te zien als we al die bloemen komen brengen.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →