Week 28: Blerick afgesloten door militair gezag en klooster Venray wordt veldhospitaal

© Getty Images/iStockphoto

In de tweede helft van maart 1945 wordt Venray overspoeld met gewonde Britse soldaten. Zeker duizend van hen worden verzorgd in het tot veldhospitaal omgebouwde Servatiusklooster. Ondertussen zitten veel geëvacueerde Limburgers nog vast in het bezette Friesland. Een priester beklaagt zich bij de bisschop: ‘Hier bekijkt de gemeente ons als voorwereldlijke monsters’.

onze verslaggevers

Heel Limburg bevrijd sinds 3 maart 1945

Blerick wordt afgesloten door het militaire gezag

BLERICK, maandag 19 maart. De militaire commissaris van Limburg, A.H. Stok sluit Blerick hermetisch af op 19 maart 1945. „De veiligheid van de Staat vordert” die afsluiting, meldt de hoogste militaire baas. Meer zegt hij niet over de afsluiting. Maar als je toch naar Blerick wil, moet je een aanvraag indienen. Wie in Blerick is en geen toestemming daarvoor heeft, riskeert een gevangenisstraf van een jaar en een boete van tweeduizend gulden.

Lees ook: In heel Limburg feest na de bevrijding, maar niet voor ‘moffenmeiden’

‘De gemeente ziet ons als voorwereldlijke monsters’

BOONBERGUM, dinsdag 20 maart. In Boonbergum, vlakbij de stad Drachten, zit een priester, P. Zeyen. Hij is met veel geëvacueerden in Friesland. Terug kunnen ze nog niet, want Friesland is nog in Duitse handen.‘Hier bekijkt de gemeente ons als voorwereldlijke monsters’, schrijft hij op 20 maart in een brief aan de bisschop. ‘Vooral de kinderen schijnen ons rare verschijnselen te vinden aan de zeer beperkte horizon van hun ontwikkeling.

Lees ook: Geen vrijheid voor geëvacueerde Limburgers in Friesland

Servatiusklooster Venray wordt veldhospitaal

VENRAY, donderdag 22 maart. Op 22 maart heeft broeder Ivanus Knol van het Servatiusklooster in Venray in de gaten dat er iets staat te gebeuren. De geallieerden hebben de oevers van de Rijn bereikt. De volgende dag ziet de lucht zwart van de vliegtuigen. Bij Wesel gaan de Britten de Rijn over. Al snel stromen gewonde soldaten het tot ziekenhuis omgebouwde klooster binnen. Zeker duizend zijn het er de eerste dagen. Daarna wordt het minder. De Britten schieten goed op en Venray komt verder van het front te liggen.

Lees hier alle verhalen in de serie 75 jaar bevrijding

Vrijwilliger van het eerste uur sneuvelt bij Vierssen

VIERSEN, zondag 25 maart. Sjoerd Polstra uit Geleen is de oudste uit een gezin van dertien kinderen. Op 21 september 1944, drie ­dagen na de bevrijding van Geleen, meldt hij zich als vrijwilliger. Eerst trekt hij als stoottroeper met het Amerikaanse leger Duitsland in. Daarna neemt hij met het Britse leger deel aan operation Veritable bij Noord-Limburg. Sjoerd wordt bij Vierssen getroffen door Duitse artillerie en overlijdt op 25 maart 1945 aan zijn verwondingen.