Dierenasiel screent extra zorgvuldig: bezoek op afspraak

Print
Dierenasiel screent extra zorgvuldig: bezoek op afspraak

Een medewerker van het centrum in Born met één van de honden op het speelveldje. Afbeelding: Dierenbescherming Zuid

Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Echt / Koningsbosch / Sint Joost / Susteren / Roosteren / Nieuwstadt / Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Banholt / Bemelen / Margraten / Scheulder / Gulpen / Ingber / Reijmerstok / Slenaken / Beutenaken -

Nu baasjes thuis zitten, gaan ze vast en zeker vaker met hun hond een blokje om. Soortgenoten in het asiel hebben minder reden tot kwispelen. Het asiel in Born heeft de deur op slot gedaan. „Meld serieuze interesse via onze website.”

Hoewel het coronavirus letterlijk langs hen heen gaat, worden ook veel honden en katten er door getroffen. Voor de dieren die momenteel in opvangcentra verblijven, lijken de vooruitzichten ronduit somber. Veel asielen zijn dicht, potentiële nieuwe baasjes die kennis willen maken mogen alleen naar binnen als ze serieus interesse hebben in één bepaalde hond of kat.

„Vrijblijvend hondjes en katjes kijken kon bij ons toch al niet, dat gaat normaliter enkel op afspraak. Maar we hebben nu ook de deur op slot gedaan. Je kunt je niet meer bij de receptie laten informeren”, zegt Saskia Thijssen, communicatieadviseur bij Dierenbeschermingscentrum Born.

Het asiel in Born levert elke week een bijdrage voor de rubriek Dier van de Week in deze krant. Een van de bewoners waarvoor Thijssen een nieuw thuis zoekt, wordt met foto en profielschets in de picture gezet. Wil je een dier adopteren, dan kan dat nog steeds. Maar zo ver komt het nu dus alleen als de belangstelling meer dan oppervlakkig is.

Ze raadt belangstellenden aan om eerst via de website van het asiel contact te leggen en eventueel een afspraak te maken bij serieuze interesse. „Wil je een dier adopteren, dan kan dat nog steeds. Op de website staan de dieren vermeld, met afbeelding en uitleg.” Gemaakte afspraken gaan nog wel gewoon door. In het asiel in Born verblijven momenteel circa 60 katten, 15 honden en tien konijnen.

In het asiel werken de medewerkers nu in twee ploegen. „Die zijn van elkaar gescheiden zodat het werk zo lang mogelijk door kan gaan.”

Wanneer het baasje ziek is, verwijst het asiel door naar het dierenpension. Thijssen: „Sommige asielcentra bieden ook pension aan. Die mogelijkheid hebben wij niet.” De zogeheten ‘dierenbuddy’ die de hond uitlaat voor baasjes die daar tijdelijk niet toe in staat zijn, is er nog niet in bij de asielcentra in Limburg, aldus Thijssen.

Het ophalen van gewonde dieren door de dierenambulance blijft doorgaan, zij het met restricties. „We blijven op urgente meldingen afkomen. Maar we komen niet binnen. We vragen mensen om het vogeltje, egeltje of haasje in een doos bij de deur te zetten. We vragen bij de melding wel eerst of ophalen echt nodig is. Soms hebben dieren, vooral vogels, even nodig om te herstellen. Dus wacht even een uurtje voordat je ons belt.”

Niet langer opgehokt

Dierenasiel screent extra zorgvuldig: bezoek op afspraak
Esther Goumans met één van de weinige gasten in de kattenopvang Foto: Mara van den Oetelaar

„We ontvangen alleen mensen die gericht komen kijken”, zegt Trudy Goumans van asiel Op de Smakterheide, dierenopvangcentrum voor de gemeenten Venray, Bergen, Venlo, Beesel, Peel en Maas en Horst aan de Maas. Het asiel levert elke week een bijdrage voor de rubriek Dier van de Week in deze De Limburger. Een van de bewoners waarvoor Goumans een nieuw thuis zoekt, wordt met foto en profielschets in de picture gezet. In de hoop dat lezers bij wie het hart sneller gaat kloppen, bellen voor een eerste ‘date’. Maar zo ver komt het nu dus alleen als de belangstelling meer dan oppervlakkig is. „Slechts als de kans op een match reëel is, maken we een afspraak. Feitelijk deden we dat voorheen ook al. Het is hier geen dierentuin waar je aapjes kunt kijken. Daar raken dieren alleen maar gestresst van.” Wel worden baasjes-in-spé nog zorgvuldiger gescreend. „Iemand die op een flat woont, komt natuurlijk niet in aanmerking voor een Rottweiler.”

Ondanks het coronavirus zitten asielhonden tot dusver niet langer opgehokt dan normaal. De Mechelse herder Barkey had al een nieuw thuis voordat hij vorige week in de krant kwam. Katten krijgen evenmin kans om te wennen. Zelfs in de seniorenopvang is het stil; ook de oudjes liggen goed in de markt. Rustig is het ook in het pension. „Logisch”, meent Trudy. „Veel vakanties worden geannuleerd, dus lopen bij ons de boekingen terug.”

Op de Smakterheide is tevens uitvalsbasis voor de Dierenambulance Noord-Limburg, die in alle voornoemde gemeenten zwerfdieren ophaalt. Tijdelijk neemt de meldkamer uitsluitend noodgevallen in behandeling. „Om onze vrijwilligers te beschermen rukken we enkel uit voor dieren die ziek of gewond zijn en acute zorg nodig hebben. Maar niet als hulp zinloos is. Voor een duif met een gebroken vleugel gaan we niet meer rijden. Leg het dier in de struiken en laat de natuur zijn gang gaan. Dat klinkt hard, maar de situatie dwingt ons om zulke keuzes te maken.”

Anderzijds biedt Goumans wel crisisopvang. „Als mensen door ziekte of een operatie even niet voor hun huisdier kunnen zorgen, nemen wij dat over. Hier of bij hen thuis, het kan allebei.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen