Corona amateurverenigingen

Huis voor de Kunsten: ‘Er moet ook steun komen voor de amateursector in Limburg’

Print
Huis voor de Kunsten: ‘Er moet ook steun komen voor de amateursector in Limburg’

Afbeelding: ANP XTRA

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek / Venray -

Om zo snel mogelijk de financiële gevolgen van de coronacrisis voor de amateurkunsten in kaart te brengen, inventariseert onder meer het Huis voor de Kunsten Limburg de stand van zaken bij verenigingen. Uitkomsten van een enquête liggen maandag 23 maart bij minister Ingrid van Engelshoven (OCW) op tafel.

Volgens Huis voor de Kunsten-directeur Ruud van Eeten is het zaak zo snel mogelijk een realistisch beeld te krijgen hoe de vlag er in Limburg voorhangt. Maar ook al kent hij de uitkomsten nog niet, hij is overtuigd dat ook voor de amateurkunstensector financiële hulp van overheden noodzakelijk is de komende tijd.

Schrijnend

Van Eeten: „Het is een interessante vraag wie verantwoordelijk is en wie steun geeft. Omdat onze keten zo breed is, schakelen we niet alleen met het rijk, maar ook met provincie en gemeenten. Mocht er nu een heel schrijnend beeld uit de enquête naar voren komen, zullen we ook bij landelijke fondsen als Fonds Cultuurparticipatie aankloppen.”

Van Eeten zegt dat de enquête - alleen al in Limburg - een breed spectrum bereikt, zoals: ruim 270 muziek- en slagwerkgroepen, ruim 150 toneelgezelschappen, diverse kleine theaters en openluchttheaters, ruim 295 koren, ruim 150 dansscholen, 48 foto- en filmclubs, 30 erfgoedorganisaties, circa 100 heemkundeverenigingen, ongeveer 200 molenaars, 100 kleine musea en een tiental literaire stichtingen.

De amateurkunsten beslaan een breed spectrum: van het dorpshuis waar de toneelvoorstelling wegvalt tot en met grote muziekverenigingen en koren, maar ook (cultureel) erfgoed, literaire clubs, dans, toneelverenigingen en cultuureducatie.

Initiatief

Initiatief voor de enquête ligt bij het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst, Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie, Koornetwerk Nederland en het Huis voor de Kunsten Limburg.

Maandag 23 maart worden de eerste resultaten van de inventarisatie in Den Haag aan de minister overhandigd. Voor professionele cultuurmakers en instellingen heeft cultuurminister Ingrid van Engelshoven al toegezegd dat er financiële steun komt.

De enquête is te vinden op:

https://hklimburg.nl/artikelen/coronavirus-covid-19-en-de-limburgse-cultuursector

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen