Maastrichtse fietsers moeten wereldreis van zeven jaar uitstellen

Linda Reimersdahl en Ben van Baardwijk: wereldreis uitgesteld. © archief De Limburger/Peter Schols

Hun wereldreis per fiets zou zeven jaar duren, de start was gepland op 4 april. Maar Linda Reimersdahl en Ben van Baardwijk komen voorlopig niet verder dan een Maastrichts bed and breakfast.

Joos Philippens

Twee jaar lang hebben ze zich dagelijks beziggehouden met de voorbereidingen voor een fietsreis door alle werelddelen. Vanuit Europa naar landen als Turkmenistan, Tadzjikistan, Mongolië, Bhutan, India, Myanmar, Cambodja, Indonesië, Australië, Nieuw-Zeeland, de Filipijnen, Canada, de VS, Peru, Chili, Argentinië, Zuid-Afrika, Congo, Nigeria.

Tachtig landen

Door in totaal tachtig landen zouden Maastrichtenaar Ben van Baardwijk en Linda Reimersdahl (oorspronkelijk een Heerlense) fietsen, om pakweg in het jaar 2027 terug te keren. De twee moesten vooraf talloze bureaucratische problemen overwinnen, zoals verzekeringen regelen, onderweg nieuwe bankpasjes zien te krijgen en op afstand hun paspoorten verlengen.

Lees ook: In zeven jaar op de fiets de wereld rond

Maar nu sluiten veel landen hun grenzen, waardoor het coronavirus de start, op 4 april gepland vanaf het Vrijthof, dwarsboomt. ,,Een grote teleurstelling natuurlijk. De fietsen en tassen staan al klaar in de woonkamer, maar wij moeten onze reis uitstellen, inclusief groot afscheidsfeest,” zegt Linda.

Appartement

Meteen relativeert ze: „We beseffen heel goed dat er veel belangrijker coronanieuws is dan dit. Maar toch: we hebben ons appartement verhuurd aan Bens dochter. Het is te klein voor ons drieën, dat kan hooguit heel even samen. Zeker ook omdat de hele woonkamer vol staat met onze reisspullen.”

Tent

Even hebben ze nog overwogen om dan maar door Nederland te fietsen, zo lang dat nog mag. „Maar mensen staan nu wellicht niet te springen om op hun grond mensen hun tent te laten neerzetten. En dan de voortdurende onzekerheid over een lockdown.”

De hele fietsreis is op basis van low budget (6000 euro per persoon per jaar), dus veel geld hebben Van Baardwijk en Reimersdahl niet. Woensdag deden ze via social media een oproep. „We hopen dat iemand een plekje voor ons heeft en willen niemand tot last zijn en niemands privacy schenden. We denken aan een sportcomplex, een scoutinggebouw, camper, caravan, garage, schuur, leegstaand huis, enzovoort. Misschien dat een hotel of vakantiepark ons nu voor weinig geld wil herbergen. Het ontbijt regelen we zelf wel.”

Verlossend

Donderdag kwam het verlossende bericht. ,,We hebben net een afspraak kunnen maken met een bed and breakfast. Daar kunnen we voor een heel schappelijk bedrag een appartement huren voor de duur van de coronacrisis.”

Wanneer de wereldreis alsnog kan starten, is niet te zeggen. „Misschien moeten we wel tot de winter wachten”, vreest Linda Reimersdahl.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal