Plichtsgetrouwe Bruins stond al weken ‘aan’, maar de coronacrisis wordt hem nu toch te machtig

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg (VVD) na het zoveelste coronaoverleg bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.© ANP

Een dag nadat hij onwel werd door oververmoeidheid is minister Bruno Bruins (Medische Zorg) opgestapt. Zijn vertrek volgt op weken van ‘24uurs-dienst’, voor de toch al ‘plichtsgetrouwe’ VVD’er.

Tobias den Hartog

Vanuit zijn woning in Scheveningen liet Bruno Bruins woensdag nog weten dat het ‘echt heel goed’ met hem ging. Niettemin werkte hij op doktersadvies vanuit huis. Het debat over de coronacrisis –en een spervuur aan kritische vragen over mondkapjes en beademingsapparaten- werd hem te machtig.

Lees ook: Oververmoeide ‘coronaminister’ Bruins stapt op

Hij zakte ineen, stond snel weer op, vertrok naar huis en probeerde donderdagochtend nog iedereen gerust te stellen. Maar een paar uur later komt alsnog het bericht van de Rijksvoorlichtingsdienst dat hij opstapt. Hij heeft, zoals dat heet, de Koning verzocht ‘hem ontslag te verlenen’. Dat deed deze ‘op de meest eervolle wijze’, onder ‘dankbetuiging voor de vele en gewichtige diensten door de minister aan hem en het Koninkrijk bewezen’.

De andere minister van Volksgezondheid, minister Hugo de Jonge (CDA), neemt de taken van Bruins over.

Dat Bruins op instorten stond had niemand in zijn omgeving gemerkt, klinkt het. De altijd al ‘onderkoelde’ minister had in ieder geval niets laten merken. Al verklapte hij wel recent dat zijn dagelijkse wandeling van huis naar het ministerie – hij laat de dienstauto dus links liggen- het enige moment op de dag van rust was. Dan maakte hij het hoofd leeg en kreeg hij en passent nog wat lichaamsbeweging, voor en na de stroom aan vergaderingen.

© ANP

Bruins is bovendien toch al ‘behept’ met een groot ‘plichtsbesef’, zeggen zijn naasten. Ter illustratie: één van zijn drie zoons werd marinier. Zijn eigen keuze uiteraard, maar ingewijden kunnen zich niet aan de indruk onttrekken dat vader Bruins bij de opvoeding hamerde op discipline en maatschappelijke betrokkenheid. ,,Bruno voelt nu zelf de verantwoordelijkheid van al die mensenlevens op de schouders’’, zegt een ander.

Niet dat het dragen van bestuursverantwoordelijkheid hem vreemd is. Hij was staatssecretaris van Onderwijs, tijdens Balkenende-III, burgemeester in Leidschendam-Voorburg en wethouder in Den Haag. Hij raakte als baas van uitkeringsinstantie UWV in een wankele positie toen hij voor bijna een half miljard moest bezuinigen. Duizenden werknemers moesten worden ontslagen. Niet dat hij zich verschuilde voor die taak. Hij bleef altijd een pak dragen waarop het UWV-logo te zien was. ,,Omdat ik sta voor de organisatie.’’

Ongeschonden

Die periode kwam hij tamelijk ongeschonden uit, al had de Tweede Kamer daarna wel wat vragen over Bruins’ salaris. Dat bleek hoger dan de Balkenende-norm. Een ‘overgangsregeling’ suste het kabinet met succes.

Toch is de coronacrisis van andere orde. Eigenlijk stond Bruins al op ‘aan’, sinds het eerste crisisoverleg van het RIVM op 24 januari. Het zijn continue 24-uursdiensten, zegt een ingewijde. ,,Lang voordat Nederlanders zich op grote schaal zorgen begonnen te maken, was hij al in de hoogste staat van paraatheid.’’

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal