‘Crisis scheidt kaf van het koren onder de ondernemers’

Print
‘Crisis scheidt kaf van het koren onder de ondernemers’

Eliane Reehuis lijdt als ondernemer zelf ook onder de crisis omdat zij in haar bedrijf in Well geen groepen mag coachen. Intussen probeert zij wel anderen te ondersteunen. Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Well / Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Venray / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck -

Voor veel mensen en bedrijven valt door de coronacrisis het inkomen van de ene op de andere dag weg. Trainer/coach Eliane Reehuis uit Well en administratiecoach Astrid van der Maden uit Venray proberen ondernemers bij de hand te nemen en te helpen.

Over een ding zijn Eliane Reehuis en Astrid van der Maden het roerend met elkaar eens: de tijd is aangebroken dat het kaf van het koren gescheiden gaat worden. Nu wordt duidelijk welke ondernemer wél, en welke ondernemer niet de zaakjes op orde heeft. „Dit is geen verwijt hoor, maar deze tijd legt goed bloot dat een ondernemer moet zorgen voor een goede financiële buffer. Ik denk dat de ondernemers zich nu gaan realiseren dat ze tarieven en prijzen moeten berekenen waarmee je een eigen arbeidsongeschiktheids- en werkloosheidsverzekering kunt betalen. Ondernemers die 25 euro per uur vragen, vallen nu door de mand”, zegt Astrid van der Maden.

Tegelijkertijd is de crisis zo omvangrijk dat ook bedrijven met een stevige basis hadden de kans lopen te gaan wankelen. Van der Maden en Reehuis verdienen hun brood met het helpen van onder particulieren, bedrijven en ondernemers, maar deze bijzondere tijd vraagt in hun ogen om solidariteit.

Nood

Om ondernemers een plek te geven waarop ze elkaar kunnen steunen hebben Reehuis en Van der Maden de Faceboekgroep Even Dimmen in het leven geroepen. Binnen een week telde de groep 180 leden. Op de vraag waar ze nu het meest mee zitten, noemt driekwart van degenen die reageerden inkomstenderving. De overheid heeft verschillende maatregelen afgekondigd: 4000 euro inkomenssteun, uitstel van betaling van belastingen, werktijdverkorting met vergoeding van 90 procent van de salariskosten.

Goede maatregelen, vindt Van der Maden maar zij waarschuwt wel voor misbruik. En zij pleit voor speciale aandacht voor bedrijven die niet verplicht hebben moeten sluiten van de overheid maar toch in de problemen dreigen te raken. Van der Maden: „Schoonmaakbedrijven bijvoorbeeld, die worden ook afgebeld door opdrachtgevers als bedrijven en scholen. Zo zijn zij indirect ook slachtoffer. Iedereen heeft wel last van het virus.”

Investering

Eliane Reehuis verheelt niet dat haar inspanningen weliswaar nu niets voor haar bedrijf opleveren en dat ze maar moet hopen dat ze zelf de crisis overleeft. Tegelijkertijd ziet ze haar inspanningen als een investering in de toekomst. Reehuis: „Het gaat uiteindelijk om de relatie. Je kan niet voorspellen wat er gaat gebeuren, je weet alleen zeker dat we heel erg afhankelijk van elkaar worden.” Van der Maden: „Het is opvallend hoe positief iedereen blijft, je ziet hele mooie dingen gebeuren, de saamhorigheid groeit.”