Vaders mogen niet meer mee naar verloskundige

Als verloskundigen een echo maken van de baby, mogen vaders daar niet meer bij zijn. © Getty Images

Aanstaande vaders mogen niet meer mee met hun zwangere vrouw naar de verloskundige. Ook mogen ze niet meer bij de 20 wekenecho zijn, hét moment waarop de ouders kunnen zien of het een jongen of meisje is.

Carola de Boer

Het zijn de nieuwe richtlijnen van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV), naar aanleiding van het coronavirus. Het aantal controles in de praktijk wordt geminimaliseerd en de consulten worden zo veel mogelijk telefonisch gedaan. „Het is ontzettend vervelend”, zeggen Iris Brull en Lenie Caris van Verloskundigen Midden-Limburg. „Maar via Skype kan de vader er op belangrijke momenten toch bij zijn.” Een dertigjarige Nederweertse die anoniem wil blijven omdat vrijwel niemand nog weet dat ze zwanger is, vindt alle maatregelen „heel heftig” en „heel sneu” voor haar partner, die nergens mee naar toe mag. „Nu kan ik het kindje in mijn buik nog beschermen. Maar straks? Ik moet in oktober bevallen. Dan hoop ik toch dat de coronagekte voorbij is.”

Lees hier meer over het coronavirus

Twijfel

De Midden-Limburgse verloskundigen merken wel dat zwangere vrouwen die nog twijfelen waar ze bevallen, niet meer zo happig zijn op het ziekenhuis. Ook Vera Paters (29) uit Vaals niet, die nu 20 weken zwanger is van haar eerste kindje. „Nu het ziekenhuis is ingericht op corona patiënten weet ik het nog niet. Gelukkig is de bevalling nog ver weg.” Vera krijgt volgende week haar 20 wekenecho. „We willen het geslacht graag weten, maar het niet rondvertellen. Nu moet ik alleen gaan. Het is allemaal niet leuk nee. Maar belangrijker is dat de verloskundigen hun werk kunnen blijven doen en niet ziek worden. Want ik heb ze nog veel te hard nodig.”

Begripvol

Hoewel de richtlijnen van de KNOV zeggen dat fysiek contact zo veel mogelijk vermeden moet worden, voelt het niet fijn. Ook voor de verloskundige niet, zegt Kim Arts van Uitgerekend Venray. „Het is wat onpersoonlijker allemaal. Ik zou eigenlijk meer willen doen dan nu kan. Gelukkig zijn de vrouwen wel heel begripvol.” Joost Heeroma, woordvoerder van de KNOV, een beroepsvereniging met 3700 aangesloten verloskundigen, benadrukt dat ondanks de beperkingen om op controle te gaan, de zwangere vrouwen altijd kunnen bellen bij vragen. „Volgens mij gebeurt dat nu ook meer dan ooit.”

Lees ook: Verloskundigen beperken fysieke controles

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal