Gestrande Goof en Glenn appten met de ambassadeur in Bogotá

Print

Glenn Colbers en Goof Rutten (rechts) op de luchthaven van Bogotá Afbeelding: Privé archief

Melick / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Het coronavirus maakt reizen er niet gemakkelijker op. Duizenden Nederlanders zijn gestrand en moeten nog maar zien of ze thuis kunnen komen. Goof Rutten en Glenn Colbers uit Venlo lukte het nog net wel, de in Rome wonende Anne Schmitz moet nog wat geduld hebben.

Vierenhalve maand trokken de hbo-studenten technische bedrijfskunde Goof Rutten (22) en Glenn Colbers (21) door Latijns-Amerika. Eigenlijk zouden ze hun reis pas over twee weken beëindigen, maar door het afroepen van de noodtoestand in Colombia kozen ze voor een ietwat vervroegde terugkeer. Dat bleek nog niet zo eenvoudig, want de ene na de andere stad en ook het ene na het andere vliegveld ging op slot. Zelfs met tickets voor twee vluchten was het nog afwachten of het zou lukken.

Vertraging

Uiteindelijk mochten ze woensdagnacht in alle vroegte als allerlaatste passagiers met Lufthansa meevliegen van Bogotá naar Frankfurt. Met fikse vertraging – het toestel moest eerst grondig gedesinfecteerd worden omdat een passagier op de heenreis mogelijk besmet was met het virus – landden de twee Venlonaren donderdagmiddag in Duitsland. Met nog tickets op zak voor een KLM-vlucht van Bogotá naar Amsterdam voor aanstaande maandag. Mede geregeld door tussenkomst van de Nederlandse ambassadeur in de Colombiaanse hoofdstad. „Dat was gaaf. Hij appte rechtstreeks met ons, deed echt persoonlijk zijn best om iedere Nederlander thuis te krijgen”, vertelt Goof kort na de landing in Frankfurt. Of het KLM-toestel maandag echt vliegt, durft hij niet met zekerheid te zeggen nu het hele luchtruim in Colombia op slot gaat. Vandaar dat de twee Venlonaren tussendoor toch nog de naar later bleek geslaagde poging waagden via Lufthansa.

Rellen

Het gedoe rond de terugreis vormt een passend slot van hun trip. Ook het begin was roerig, want hun vliegtuig naar La Paz maakte rechtsomkeert nadat er rellen waren uitgebroken in de Boliviaanse hoofdstad. „Er werd gevochten op het vliegveld”, klinkt het laconiek. Goof en Glenn zijn benieuwd hoe het in hun door corona gedomineerde land aan toegaat. „In Colombia zag je vooral dat de autoriteiten zich druk maken over te nemen maatregelen, de bevolking gaat gewoon haar gang.”

Songfestival

Hoe het in Nederland is, kan Anne Schmitz de Venlonaren inmiddels wel vertellen. De 29-jarige zit al een tijdje thuis bij haar ouders in Melick. Ze woont in Rome en was vier dagen in Nederland voor een training van het Eurovisie Songfestival, waar ze als gastvrouw voor de Italiaanse delegatie zou fungeren. Een terugkeer naar Rome zit er voorlopig niet in. „Ik had mijn koffers al gepakt, had misschien nog net een laatste vlucht kunnen halen, voordat Italië op slot ging. Maar mijn vrienden in Rome raadden me ten strengste af om terug te komen. In Nederland heb ik nog enige bewegingsvrijheid. In Italië moet je zelfs toestemming vragen om naar de winkel te mogen.”

Leeg

Anne, in Rome onder meer werkzaam als blogger en docente Engels, mist haar leventje in de miljoenenstad, maar denkt dat ze voorlopig beter af is in Nederland. Ze heeft niet veel omhanden in Melick. „Maar in Rome zou mijn agenda nu ook leeg geveegd zijn.” Vraag is wel hoe lang ze nog in Nederland moet blijven. Als de verspreiding van het coronavirus hier Italiaanse proporties aanneemt, zou het zomaar kunnen dat ze wel weer Italië in mag, maar Nederland niet uit. Dezelfde vrienden die haar eerder afraadden op het vliegtuig naar Rome te stappen, waarschuwen haar nu voortdurend dat Nederland niet te licht over corona mag denken en lering moet trekken uit de Italiaanse lessen. „Af en toe houd ik mijn hart vast.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen