Pollux & van de Beek

‘Je hebt politici die voortdurend in campagnestand staan: eerst hun eigen belang, dan pas de samenleving’

Print
‘Je hebt politici die voortdurend in campagnestand staan: eerst hun eigen belang, dan pas de samenleving’

Frans Pollux. Afbeelding: De Limburger

COLUMN - Lockdown of niet? En wat is het eigenlijk? Is het social distancing maar dan met politie die je er in het park beleefd op wijst dat je iets verderop moet gaan zitten? Is het ’t leger dat je naar huis jaagt? En voor hoelang? Twee weken thuisblijven, of netflixen tot er in 2022 een vaccin is?

Zodra kijkcijferpolitici of experts om deze definities heen dansen, worden hun optredens vrijblijvend gehuppel. Zo leek een voornaam viroloog in een talkshow eerst te pleiten voor tanks door onze straten; vervolgens bleek wat hij met lockdown eigenlijk bedoelde: dat we ook in speeltuintjes afstand moeten houden. En voor een al even voornaam Kamerlid was lockdown een time-out, even rustig kijken waar we staan, voorbereiden op wat komt – maar wat we moeten áls het komt, daarover zei hij niets.

Lockdown? Ik weet het niet (dat wist u al) en u weet het ook niet (wat ik al wist). Dat toegeven is belangrijk, want zo kunnen we elkaars mening op waarde schatten. Ook wetenschappers, ministers en Kamerleden zouden hun twijfels zo precies mogelijk moeten verwoorden. De dapperen durven dat, die onderstrepen dat hun scenario een keuze is. Een beredeneerde keuze, maar eentje waarop je mag schieten.

Als politicus of wetenschapper nu lekker je profiel willen scherpen door alle twijfel te verstoppen, doet meer kwaad dan goed. Een Kamerlid dat alle coronadoden alvast op het conto van de premier schrijft, zegt feitelijk – behalve iets ontzettend smerigs – dat zijn eigen lockdown-koers nul slachtoffers oplevert. Ik help het hem hopen, maar ik zou zeggen: check de cijfers van gelockdownde landen.

Kamerleden moeten spreekbuis spelen voor zorgen uit de samenleving, ook in crisistijd. Maar je kunt kritisch zijn én ruimte laten voor kritiek op jezelf, voor de hypothetische mogelijkheid dat je er heel misschien een klein beetje naast zit. Wantrouw hen die zelfs nu de wijsheid in pacht claimen te hebben. Kom liever samen tot een hogere waarheid; de peilingen zien we over een paar weken wel weer. Maar dat laatste blijkt lastig – je hebt politici die voortdurend in campagnestand staan: eerst hun eigen belang, dan pas de samenleving.

Misschien heb ik het mis. Een Limburgse onderzoeker ontdekte dat er maar één middel geschikt is om mondkapjes te steriliseren. Laat dat nou precies het goedje zijn waar het Kamerlid van zojuist zijn schuilkelder vol mee heeft staan. Dus als we volgende week eindelijk eens diens naturelle haarkleur krijgen te zien (ik gok donkergrijs), dan weten we dat hij niet alleen aan zichzelf denkt.