Kans op schade aan fruitbomen bij naderende nachtvorst

Print
Kans op schade aan fruitbomen bij naderende nachtvorst

Afbeelding: Jeroen Kuit

Fruittelers dienen komende week rekening te houden met lokaal matige nachtvorst. Weeronline verwacht na het weekend in het oosten nachtvorst met temperaturen tot -6 graden. Door de zachte winter hebben fruitbomen al flinke knoppen. Fruittelers zullen aan de slag moeten om de beginnende vruchten te beschermen.

In de nacht naar zaterdag kan het in het noorden en oosten op veel plaatsen al een graadje vriezen. De nacht van zaterdag naar zondag verloopt nog iets kouder met 1 tot 3 graden vorst in het binnenland.

De nachten daarna lijken volgens Weeronline het koudst te worden met in het hele land 1 tot 4 graden vorst en in het oosten plaatselijk -5 tot -6 graden. Dat zou een record zijn voor deze winter. De laagste temperatuur van afgelopen winter was -5,4 graden bij Maastricht op 21 januari. In De Bilt werd de laagste temperatuur van afgelopen winter op 28 december gemeten: -3,4 graden.

Een paar graden vorst kan bloesemknoppen ernstig beschadigen. Door water te sproeien wordt de bloesem gehuld in ijs en zal de temperatuur van de knop maar net onder nul dalen. Het ijslaagje heeft een isolerende werking.