‘Nederlanders in Colombia aangehouden en uitgezet voor schenden quarantaine’

Print
‘Nederlanders in Colombia aangehouden en uitgezet voor schenden quarantaine’

De Colombiaanse stadje Villa de Leyva, ten noordoosten van hoofdstad Bogotá waar de Nederlandse toeristen werden aangehouden. Afbeelding: Maaike Polder

Drie Nederlandse toeristen die in Colombia de opgelegde corona-quarantaine zouden hebben geschonden en toch de straat opgingen, zijn door de politie aangehouden en het land uitgezet. Dat meldt een radiostation in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá.

Volgens radiozender Blu Radio moest het drietal vanwege het coronavirus in verplichte quarantaine maar hielden ze zich daar niet aan. Ze zouden zijn aangehouden op straat in het toeristenstadje Villa de Leyva, ten noordoosten van Bogotá in het departement Boyaca toen ze naar het vliegveld wilden. Volgens het radiostation zijn ze als ‘Irresponsables!’ (onverantwoordelijk) het land uitgezet.

Volgens de Nederlandse ambassade zit de zaak anders in elkaar: ,,Deze mensen zijn niet opgepakt, maar staande gehouden. Ze hielden zich allen gewoon aan de wet’’, zegt een medewerker van de Nederlandse ambassade in Bogotá tegen deze site. Het drietal had zelf vliegtickets naar Nederland gekocht en was onderweg naar het vliegveld. ,,Toen ze staande werden gehouden, hebben ze meteen ons gebeld en wij hebben de autoriteiten uitgelegd dat de Nederlanders zich wel degelijk aan de voorschriften hadden gehouden. Vervolgens werden zij door de autoriteiten naar het vliegveld begeleid’’, aldus de ambassade. Het drietal is inmiddels op weg naar Nederland.

Vast in Colombia

Op dit moment zitten er honderden Nederlanders in Colombia, onzeker of ze de komende week naar Nederland terug kunnen reizen. President Ivan Duque van Colombia twitterde vandaag dat er vanaf maandag minimaal een maand helemaal geen vluchten zijn naar Colombia. Het is onduidelijk wat dit betekent voor de geplande vluchten uit het land, onder meer naar Nederland. De komende dagen gaan er nog wel een paar vluchten, onder meer via Madrid, maar dat is lang niet genoeg voor alle Nederlanders.

Verplichte quarantaine

In heel Colombia moeten buitenlanders die na 15 maart in het land zijn aangekomen, verplicht veertien dagen in zelf-quarantaine in bijvoorbeeld hostel of hotel. Voor wie al langer in het Zuid-Amerikaanse land is, geldt dat niet.

In hoofdstad Bogotá is een andere regeling ingesteld: iedereen moet daar vrijdag, zaterdag, zondag en maandag de gehele dag in verplichte quarantaine. In andere steden gelden avondklokken, maar over de precieze tijden heerst veel onduidelijkheid, ook onder Nederlandse reizigers. Volgens de Nederlandse ambassade nemen de nationale en lokale overheden tegenstrijdige beslissingen. Aan Nederlanders die op weg zijn naar het vliegveld verstrekt de ambassade daarom een document in het Spaans met daarop de rechten als Nederlander, om te laten zien aan de lokale autoriteiten.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen