Agressie op milieuparken in Westelijke Mijnstreek door enorme drukte; Stein gaat dicht vanwege toestroom

Print
Agressie op milieuparken in Westelijke Mijnstreek door enorme drukte; Stein gaat dicht vanwege toestroom

Het milieupark in Stein gaat op slot. Afbeelding: Rob Oostwegel

Urmond / Elsloo / Berg / Maasband / Stein / Veldschuur / Catsop / Meers -

Medewerkers van milieuparken in de Westelijke Mijnstreek krijgen te maken met agressie door de grote toename van het aantal bezoekers en de hoeveelheid aangeboden afval.

Dat merkt afvalverwerker RWM. „Door de coronacrisis zijn veel mensen thuis en blijkbaar is klussen en opruimen een populair tijdverdrijf”, zegt Niels Franken van RWM. „Het is daardoor druk op onze parken. We moeten ons houden aan de anderhalve meter afstand tussen bezoekers. Om die te garanderen, moeten we het aantal aanwezigen reguleren, met wachtrijen, ongeduld en agressie tot gevolg.”

Claxonneren

Franken spreekt over claxonneren en schelden richting medewerkers van de milieuparken. „Ze worden uitgemaakt voor van alles en nog wat.” En ook de vuilophalers zijn de klos. „Omdat iedereen in deze tijden zijn container aan de straat zet, die ook nog eens helemaal vol zit, bereiken onze wagens sneller het maximale gewicht. Ze moeten dan tussentijds storten. Mensen denken echter dat ze worden overgeslagen, rennen achter de vuilnisauto aan en kloppen zelfs op de cabine.”

Geen ruimte

RWM roept op om zo mogelijk afval op eigen terrein op te slaan tot de crisis voorbij is en de drukte bij milieuparken afneemt. In Stein wordt de voorziening zaterdag gesloten vanwege de toestroom. „Dat park is te klein en er is geen ruimte voor wachtrijen. Files zouden de naastgelegen brandweerkazerne blokkeren.”

Probleemgeval

Het milieupark in Stein is al langer een probleemgeval. Het voldoet volgens Franken niet aan de huidige standaarden qua omvang en infrastructuur. De gemeente Stein onderzoekt een betere ontsluiting en RWM laat sinds de jaarwisseling geen tractoren, bedrijfswagens en voertuigen met buitenlands kenteken meer toe. Dat is, nu het coronavirus om zich heen slaat, niet meer voldoende en dus gaat het park tot nader order dicht.

Lees ook: Tractoren en bedrijfswagens worden niet meer toegelaten

„Voor gewoon gebruik is het milieupark in Stein prima geschikt, maar hier is het niet op toegerust”, zegt wethouder Danny Hendrix (DOS, Fysieke Leefomgeving) van Stein, die tevens een groei ziet in het aantal afvaldumpingen in het buitengebied. „Daar mag niemand mee wegkomen. We zullen de handhaving dan ook opschroeven.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen