Voetballers Borussia Mönchengladbach leveren deel van salaris in

Print
Voetballers Borussia Mönchengladbach leveren deel van salaris in

Eerder deze maand voetbalde de club nog zonder publiek/ Afbeelding: AFP

De voetballers van Borussia Mönchengladbach zijn bereid de komende maanden een belangrijk deel van hun salaris in te leveren. Dit meldt de Rheinische Post.

Veel clubs in Duitsland dreigen in de financiële problemen te komen, nu er door de uitbraak van het coronavirus voorlopig niet wordt gespeeld.

Door het gebaar van de spelersgroep kan het in de Bundesliga uitkomende Borussia Mönchengladbach ongeveer een miljoen euro besparen. De voetballers willen met hun actie tevens voorkomen dat de ‘gewone’ werknemers van de club hun salaris niet krijgen uitbetaald.

Trainers en directie besloten zich onmiddellijk bij de actie aan te sluiten. „Ik ben bijzonder trots op wat hier gebeurt”, zegt technisch directeur Max Eberl. „Dit is een vorm van solidariteit waar onze vereniging om bekendstaat. We doen het samen, in goede en slechte tijden. Dat maakt ons sterk.”

Rechtskundigen verklaarden tegen het Duitse persbureau DPA dat een club niet eenzijdig kan beslissen in deze zware tijden te korten op spelerssalarissen. Dat kan alleen met toestemming van de voetballers.

Ook in Italië is er een discussie over hoge salarissen. ‘In de huidige crisis rond het coronavirus zijn de (hoge) spelerssalarissen in de Serie A niet heilig’. Die boodschap verkondigde Gabriele Gravina, voorzitter van de Italiaanse voetbalfederatie (FIGC). „Het mag in deze zware tijden geen taboe zijn om over salarisvermindering te praten”, betoogde hij.