Even tanken in België? Dat kan je een forse boete opleveren

Print

Grenscontroles België/Nederland - 20 maart 2020. Video: HBVL

Limburgers die even snel en goedkoop in België willen tanken lopen het risico op een boete, die in verschillende plaatsen kan oplopen tot 4000 euro. Sinds woensdag geldt in België een lockdown en zijn de controles bij de Belgisch-Limburgse grens strenger.

Burgemeesters van de grensgemeenten in België maken zich zorgen omdat Nederlanders blijven komen voor niet-essentiële zaken zoals tanken. „We zien bijvoorbeeld nog lange wachtrijen aan de tankstations, van auto’s met Nederlandse nummerplaten. Blijf thuis!”, zegt Jo Brouns, burgemeester van Kinrooi. Volgens Omroep Brabant treedt de Belgische politie hard op tegen tankende Nederlanders. ,,We hebben sinds donderdag controleploegen op de baan die specifiek hierop controleren”, zegt Patrick de Smedt van de Belgische politie tegen de Brabantse omroep.

Lees hier meer over het coronavirus

In Kinrooi mogen Nederlanders enkel binnen met een bewijs van hun werkgever en in Lanaken heeft de politie de opdracht gekregen grenscontroles uit te voeren aan de overgangen met Maastricht.

De frustratie in België is enorm. „Het is voor onze inwoners heel raar om zich te moeten houden aan strenge maatregelen en ondertussen de auto’s met Nederlandse nummerplaten te zien rondcrossen in onze gemeente”, zegt Johan Tollenaere, burgemeester in Maaseik.

Communicatie met Nederland

Tollenaere wil dat de politie vanaf nu de klok rond grenscontroles uitvoert. Hij vraagt hiervoor ook de steun van Nederland om dit te realiseren. „Dat is nodig omdat Nederland en België andere maatregelen hanteren”, zegt hij daarover. Daarnaast nam hij contact op met zijn collega Jos Hessels van Echt-Susteren om ook de Nederlanders op de regels te wijzen. „Er zijn ook nog altijd landgenoten die over de grens in Nederland inkopen doen. Dat mag niet”, benadrukt hij nog eens.

Volgens de burgemeester van Kinrooi zijn in twee uur tijd 700 mensen weggestuurd. Brouns: „Er zijn ook borden geplaatst om aan de Nederlanders duidelijk te maken dat er hier andere coronamaatregelen gelden en dat een tankbeurt geen goede reden is om de grens over te steken. We doen intensieve controles op de grote en de kleine grensovergangen, in twee richtingen. Maar alles 24/7 controleren is onhaalbaar. Wij merken nu al dat de extra communicatie vanuit Nederland en de extra controles hun vruchten afwerpen. Het tanktoerisme neemt al fors af.”

Flinke boete

Smedt meldt dat er nog geen boetes zijn uitgedeeld, maar overtredingen zullen nog volgen. Eerst volgt er een waarschuwing en worden de Nederlanders weggestuurd. ,,Maar mensen die niet willen luisteren gaan de bon op”, zegt hij tegen Omroep Brabant.

Zo’n boete is niet goedkoop. Overtreders moeten diep in de buidel tasten. Er moet namelijk 4000 euro betaald worden. De Smedt: „De bekeuringen zijn bewust hoog, dat doen we omdat we echt stevig willen handhaven.”

Ook bij de grensovergangen in Smeermaas en Veldwezelt moeten auto’s massaal omkeren, maar daar zijn de boetes volgens burgemeester Marino Keulen van Lanaken iets milder. „Wie één keer de grens wil oversteken zonder geldige reden krijgt een waarschuwing. Gebeurt dat een tweede keer, dan volgt een boete die kan oplopen tot 350 euro. We werken met slimme camera’s, dus we kennen onze pappenheimers.”

Lees ook: Burgemeesters Belgische grensgemeenten slaan alarm: ‘Nederlanders, blijf thuis’