Olympische droom uiteengespat voor schutter Manon Smeets

Print
Olympische droom uiteengespat voor schutter Manon Smeets

Manon Smeets in actie. Afbeelding: eigen foto

Belfeld -

Voor schutter Manon Smeets (23) uit Belfeld spatte drie weken geleden haar olympische droom uiteen. Door het coronavirus ging ook haar laatste kans in rook op. Ze gaat sowieso door om er bij de Spelen in Parijs (2024) wel bij te zijn.

De vijftigste plaats in het Poolse Wroclaw was niet wat luchtgeweerschutter Manon Smeets in gedachten had toen ze begon aan het EK, vrijwel de laatste kans op plaatsing voor de Spelen. Ze moest in de top-6 eindigen om kans te maken op een ticket, een prestatie die voor de nummer 3 in 2018 niet onmogelijk leek. „Het ging niet slecht, maar net niet goed genoeg. In onze sport gaat het om tienden. Misschien was het onbewust de spanning, al was ik niet zenuwachtig.” Door het coronavirus ging ook haar laatste kans op een ticket niet door. De laatste wereldbekerwedstrijd in India werd afgelast. Een mogelijke ontsnapping zou nog het mondiale kwalificatietoernooi kunnen zijn in mei, als dat wel doorgaat. Maar dan heeft ze nog niet voldaan de eis van NOC*NSF, die een top-8 klassering wil op WK, of binnen de top 6 op een EK. „Mijn enige hoop is nu dat de Spelen wellicht worden uitgesteld, zodat ik langer de tijd heb om mij te kwalificeren.” De Belfeldse zit momenteel in isolatie bij het hart van de Nederlandse topsport. Smeets traint en woont namelijk op Papendal. „Alles is hier dicht. Er was sprake dat bepaalde ruimtes openbleven, om individuen te laten trainen, maar dat is toch niet zo. We kunnen thuis wel wat doen, maar dat is niet te vergelijken met de trainingsbaan. Wellicht vertrek ik naar m’n ouders mochten we hier niet meer kunnen blijven.”

Smeets had voor de tegenvaller al besloten dat ze sowieso nog vier jaar doorgaat richting Spelen van 2024. Ze was immers als talent aangemerkt voor Parijs. „Mijn ontwikkeling is sneller gegaan dan verwacht. Als ik mij zo blijf ontwikkelen, weet ik dat het de volgende keer wel mijn kant op gaat vallen. Ik heb er nog altijd heel veel plezier in. Dat is het allerbelangrijkste.” Smeets wil wel na de zomer weer een studie oppakken om naast het schieten een ander doel te hebben. „Na het vwo ben ik voeding en diëtiek gaan studeren. Dat was richting Tokio niet meer te combineren, maar de eerste twee jaar van een nieuwe cyclus is het allemaal wat minder intensief, dus dan wil ik weer naar school.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen