‘Niet boetes maar eigen verantwoordelijkheid moet ons weerhouden grens over te trekken’

‘Niet boetes maar eigen verantwoordelijkheid moet ons weerhouden grens over te trekken’

COMMENTAAR – Het is even wennen voor de meeste Limburgers. Daar waar in de voorbije jaren de landsgrens steeds minder zichtbaar werd, wordt nu in tijden van crisis plotseling duidelijk dat het ene Europa en het Verdrag van Schengen ook ergens ophouden. Sterker nog: even de grens over wippen om de tank te vullen nu de benzineprijs in België lokaal onder de euro is gekomen, kan een boete van duizenden euro’s opleveren. Even op zondag broodjes halen bij de Belgische bakker wordt zo een risicovolle onderneming.

Donderdagavond ontstond veel verbazing en ophef aan de Nederlandse kant van de grens toen er bij de Belgische grens in Weert strenge controles werden gehouden. Wat velen al lang lijken te zijn vergeten, is dat in Nederland diezelfde verbazing en ophef ontstond toen Belgen de grens over kwamen nadat hun horeca vanwege de coronacrisis al was gesloten en die in Nederland nog niet.

Normen

In tijden van crisis gelden andere normen. Hoe nauw we ook verbonden zijn met onze mede-Europeanen over de Duitse en Belgische grens, we zullen moeten respecteren dat in die landen soms andere besluiten worden genomen om de eigen bevolking te beschermen tegen een onzichtbare vijand. Een virus dat grenzeloos is. Hoe verschillend de maatregelen misschien ook zijn, ze hebben allemaal hetzelfde doel: het voorkomen van vele doden. Het klinkt cru, maar welke aanpak het beste is zal de tijd uitwijzen. Niemand heeft de ultieme coronawijsheid in pacht.

Welke aanpak er ook wordt gekozen, één ding is zeker. Wat niet helpt is als mensen de verschillen in maatregelen aangrijpen om een voordeeltje te halen. Door nu de grens over te rijden voor een goedkoop gevulde tank benzine ondermijn je het beleid om je Belgische buren te beschermen. Net zoals de Belgen ons in gevaar brachten toen ze besloten om hier nog even naar de kroeg te gaan toen de eigen horeca op slot ging.

Verantwoordelijkheid

Niet de boetes maar het eigen verantwoordelijkheidsgevoel moet ons nu weerhouden om de grens over te trekken. Als corona weer onder controle is, wanneer dat ook gebeurt, hebben ook wij Limburgers vast nog tijd genoeg om weer Hollands zuinig te zijn.

Het commentaar vertolkt de mening van

De Limburger over belangrijke nieuwsfeiten

in Limburg en de wereld.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen