Limburgers bedanken hun zorghelden: ‘Ze zijn onbetaalbaar en onmisbaar, zeker in deze moeilijke tijd’

© Getty Images/Onoky

Welke zorgheld wil jij een compliment geven tijdens deze coronacrisis? Lezers van De Limburger mailen massaal. Dankzij hun hartverwarmende teksten krijgen al die kanjers ineens een naam.

Roeping

Mijn moeder Marlo Packbier, die in Zuyderland Heerlen werkt tussen de coronazieken en dit als een roeping voelt. Met ‘gevaar’ voor eigen gezondheid, daar denkt zij niet eens over na. Dit is haar lust en leven. Ik ben enorm trots op haar, omdat zij zich zo verantwoordelijk voelt voor de zwakkeren en ouderen.

Silvia Pestel, Kerkrade

Lees ook: Vader Wim bezorgd maar vooral trots op vijf zorghelden in zijn gezin: ‘Ze gaan voluit voor de patiënt’

Gezicht

Dit is wat we nodig hebben: een gezicht bij wat zich in de zorg afspeelt. De liefde, de kracht, de rust in deze onrustige tijd voelend van de mensen in de zorg, dat brengt vertrouwen. Dat onze bejaarden in de zorg met zoveel liefde verzorgd worden, is zó fijn om te horen. Eindelijk kan zorgpersoneel doen waarvoor het gekozen heeft: zorg bieden. Nu gelukkig geen uren achter de computer, maar nu mogen de zorgverleners eindelijk laten zien waar ze goed in zijn. Liefdevolle aandacht geven aan hen die zorg nodig hebben. Ik heb zo’n ongelooflijk vertrouwen in de mensen die voor de zorg kiezen. Ze willen er zijn voor de medemens en dát wordt nu zichtbaar, eindelijk nu geen papierwerk. En moet je eens kijken hoe het loopt. Door het coronavirus kunnen degenen die alles willen controleren zien hoe het anders en effectiever kan. Deze periode leert het je. Eindelijk.

Christine Voncken, Landgraaf

Lachen

Een schouderklopje voor de thuiszorg van PZL Kompenie in Susteren. 24/7 staan ze voor ons klaar met een vriendelijke lach. Lachen maakt alles net iets luchtiger in deze periode van onzekerheid. Chapeau!

Marjo Klinkers-Damen, Susteren

Facebook

Marion van Osch deed voor zorghuis Carmelstraat Beek via Facebook een oproep om positieve kaartjes te sturen. Dat is een groot compliment waard. Kleine moeite om deze mensen een beetje blij te maken. Hopelijk geven velen gehoor aan haar oproep. Marion, top!

Marlies Kempener, Beek

Regelen

Alle medewerkers van het Laurentiusziekenhuis, en elders, die nu aan de bedden van de coronapatiënten hun zware werk moeten doen. Ze waren al helden, maar nu nog meer. En ook alle mensen die het allemaal maar moeten zien te regelen.

Marian Cramers, Roermond

Groepswoningen

Super trots ben ik op al mijn collega’s van de groepswoningen Eschveld in Epen. Dat zij ondanks de huidige crisis het de bewoners toch zo aangenaam mogelijk proberen te maken. En ook op alle collega’s die hun schoolgaande kinderen nu thuis hebben zitten en dubbele diensten draaien.

Levi Vossen, Epen

Thuiszorg

Mijn zorghelden zijn de medewerkers van de thuiszorg, die elke dag weer vroeg opstaan om ons te verzorgen. Op internet circuleert nu het filmpje Deze is voor jou. Zo toepasselijk.

Ineke Grootemaat, Venray

Doorvechten

Mijn moeder werkt op de dagbehandeling. Door deze bizarre tijden is die gesloten, maar mijn lieve sterke moeder gaat gewoon door en gaat in de zorg helpen in de thuiszorg of op een andere afdeling. Ze is een groot voorbeeld voor mij in hoe ze met deze situaties omgaat en hoe ze altijd zal blijven doorvechten, en altijd voor iedereen blijft klaarstaan.

Lian Peeters, Elsloo

SEH

Steven Jalimsing van de SEH van het Sint Jans Gasthuis bemant de coronapost in Weert. Deze topper is mijn held.

Gerlinde Reemers, Weert

Ziekmeldingen

Graag wil ik de medewerkers van Proteion Thuiszorg, afdeling Leudal, in het zonnetje zetten. Vanwege ziekmeldingen en tekorten springen collega’ van andere teams bij. Een extra belasting, want zij kennen de cliënten niet. Maar iedereen is geïnteresseerd in ons welzijn. Zij geven mij het gevoel dat ik ertoe doe. Hartelijk dank voor jullie inzet, jullie zijn helden.

Toos Briels, Horn

Dementie

Mijn dochter Vera is moeder van twee kinderen en werkt bij Glana in Geleen, waar ze demente ouderen verzorgt. Ze doet wat ze al jaren doet. Maar oh, Vera, wat ben ik nu extra trots op jou. Ik weet dat je altijd je best doet. Ik hou heel veel van je, kijk goed uit!

Sonja Grammé, Sittard

Wasserijen

Ik wil een compliment geven aan alle zorgmedewerkers, maar ook aan de bedrijven die zich inzetten om de zorg te ontlasten. Wasserijen bijvoorbeeld, die nu ook een grote werkdruk ervaren om op tijd de bewoners van de zorginstellingen te voorzien van schone kleding. Hun werk kan niet stoppen, net zomin als het werk in de tehuizen. Ook zij lopen gevaar om het coronavirus te krijgen, maar kunnen absoluut niet thuis blijven. Want wie doet de was van de bewoners als er niemand meer in de instellingen mag of kan komen? De verpleegkundigen niet, zij hebben het al zo druk! Zo verzorgt stomerij-wasserij Joli in Heythuysen de was van vele bewoners. Ik ben supertrots op mijn dochter Melanie Schraets en haar collega’s.

Hannie Schraets, Roggel

PGB’ers

Onze PGB’ers, die er elke ochtend en avond voor mijn man en mij zijn, zodat wij toch onze verzorging krijgen. Ladies thanx!

Fenke Stolk, Ven-Zelderheide

Filmpjes

Complimenten voor de medewerkers van zorgcentrum Dr. Calshof in Landgraaf. Zij maken filmpjes van bewoners en sturen die naar hun kinderen en familie. Zelfs daar neemt men nog de moeite voor, ondanks de drukke werkzaamheden.

Mariette Somers, Heerlen

Buitengewoon

Wendy Pluymen, werkzaam op locatie Heiveld van Meander, staat samen met veel van haar collegae paraat om onder buitengewone omstandigheden door te werken bij dementerende ouderen. Op dit moment zijn op deze en andere locaties geen vrijwilligers aanwezig. En krijgen de bewoners geen bezoek, hetgeen het werk behoorlijk zwaar maakt. Chapeau voor Wendy en al haar collega’s in de zorg.

Ine Hellwig, Ransdaal

Lieve strijders, bedankt!

Lieve opa en oma, we kunnen even niet komen. Juist in deze tijd is er behoefte aan een knuffel, maar het is beter van niet.

Lieve pa en ma, we willen jullie beschermen. En blijven daarom weg. Uit liefde.

Lieve hulpverleners, bedankt voor alles. Strijders van dit land. Waar wij stoppen, gaan jullie door, in een compleet gekkenhuis.

Lieve schoonmakers, wat moeten we zonder jullie? Alles draait nu écht om schoon. Hulde!

Lieve winkeliers en medewerkers, bedankt voor het harde werken, het dealen met hysterische mensen. Waar wij doorslaan met hamsteren, kent jullie geduld geen grenzen.

Lieve horeca en lieve ZZP’ers, een hart onder de riem voor jullie. Financieel worden jullie hard geraakt. Ik hoop dat de overheid voor jullie een goed potje heeft.

Lieve harde werkers, bedankt voor de krant, het beveiligen, het leveren van voedsel, radio en tv. Zodat het leven toch nog doordraait, dat waarderen we zeer.

Lieve allemaal, neem de maatregelen serieus. We moeten het met z’n allen doen in dit land. Stay safe!

Marga Reitsma, Maasbree

ZZP’ers

Ik ben coördinator bij een coöperatie van zelfstandige zorgverleners (ZZP’ers). Het is nu alle hens aan dek. Mijn helden zijn degenen die nu aan de slag zijn bij Zuyderland met de coronabesmettingen. Anja, Lars, Yvonne, Suni en Jeanny. Een kleine greep uit onze groep zorgtoppertjes. Ze doen het toch maar!

Trudy Dassen, Maasmechelen

Genieten

Ik noem de helden bij Bergweide, afdeling Anemoon 1. Nu wij niet meer op bezoek mogen, heeft het personeel bij mijn man een beamer met filmpjes en muziek geplaatst. Hij kan hier erg van genieten. Als dat geen helden zijn, lief hè.

Marian Muyters, Voerendaal

Ambulance

Mijn zorgheld is Rob Vrush. Elke dag zit hij in de ambulance, ook met coronapatiënten. Hulde voor hem en alle andere mensen in de zorg.

Ans Schrijnemakers, Banholt

Schoonmaak

Mijn moeder werkt bij Proteion in de schoonmaak voor ouderen. Ondanks het virus blijft zij positief en staat zij klaar voor iedereen die haar maar nodig heeft. Door weer en wind met de fiets naar cliënten toe. Ik ben trots op mijn moeder!

Quinty Blom, Roermond

Dankbaarheid

Mijn helden zijn m’n zoon Martijn en zijn echtgenote Nadine. Zij hebben twee jonge kinderen. Martijn is ambulanceverpleegkundige en is al regelmatig blootgesteld aan de gevaren van het coronavirus. Toch blijft hij zich volledig inzetten voor de medemens. Nadine is nierdialyseverpleegkundige en behoort door een chronische ziekte zelf tot de risicogroep. Ook zij zet zich onverminderd in voor haar patiënten. Aan de vraag om meer te werken geven zij graag gehoor als dat past binnen de mogelijkheden om voor hun kinderen te zorgen, zeker nu geen beroep meer gedaan kan worden op oma’s en opa’s. Dat verdient alleen maar lof en grote dankbaarheid.

Jim Mesters, Maastricht

Rust

Dokter Borrefore Jallah, immunoloog bij het UMC Maastricht, werkt met hart en ziel om het coranavirus te bestrijden. Hij is heel betrokken bij de patiënten en behoudt altijd de rust, wat voor deze mensen heel belangrijk is. Niets is hem te veel. Als meer onderzoek nodig is, werkt hij gewoon door. Een super fijne arts.

Suzan en Jos Hamers, Bunde

Laboranten

Mijn complimenten gaan naar alle zorgmedewerkers. Oók naar de lab-medewerkers, die op de achtergrond hard werken om voor patiënten een juiste diagnose en passende behandeling mogelijk te maken. Ik wil alle laboranten in de zorg een hart onder de riem steken en hen bedanken voor hun harde werk. Ook voor jullie is de druk hoog, ook jullie zijn helden in de zorg!

Stefan Mestrum, Echt

Verpieteren

Mijn vrouw zou zeker verpieteren, als er geen ijverige, lieve hulp aanwezig was in Bronnenhof (afdeling Lelie) in Brunssum. De zorgmedewerkers zijn onbetaalbaar en onmisbaar, zeker in deze moeilijke tijd.

Zef Gielen, Brunssum

Onbaatzuchtig

Alle zorgverleners zijn helden. Mijn held is m’n zoon Jan Gootjes, 32 en bijna drie jaar huisarts in Amby. Terwijl nu heel veel mensen stoppen met werken, of thuis werken, is dat voor zorgpersoneel niet mogelijk. Zij staan oog in oog met zieke mensen. Ik heb bewondering voor dit onbaatzuchtige werk. Natuurlijk maken wij als ouders ons zorgen om hem, maar omgedraaid hij ook om ons. Maar mensen als hij zijn nu heel hard nodig. Een schouderklopje!

Marian Gootjes, Maastricht

Eenzaamheid

Ik wil namens mijn 83-jarige moeder alle zorgmedewerkers van team Proteion Venlo/VieCurie bedanken voor de liefdevolle verpleegzorg. Mijn moeder is zeer gesteld op hen, dankbaar voor hun uitstekende zorg en aandacht. Vanwege de eenzaamheid vindt ze het fijn een praatje met hen te maken. Alle medewerkers in de zorg verdienen de Florence Nightingale Award!

Carol Janssen, Venlo

Ondergewaardeerd

M’n complimenten voor mijn vrouw en haar collega’s, die in een apotheek werken. Deze ondergewaardeerde groep is een belangrijke schakel in de zorg. Ook zij lopen risico door contact met besmette coronapatiënten. En ze zorgen ervoor dat medicijnen bij alle zieken worden afgeleverd. Bovendien hebben zij jarenlang de veranderende regels voor medicatie moeten uitleggen aan patiënten, die daar niet altijd even begripvol mee omgaan.

Henri Ummels, Brunssum

Zwangerschap

Held in de zorg is onze dochter Lieke Geurts, huisarts in Venlo. Zij werkt met zoveel passie, terwijl haar kinderen ziek zijn en wij als ouders niet mogen inspringen. Ze is erg creatief in het zoeken naar oplossingen, zodat ze toch haar werk optimaal kan uitvoeren. En dat bij 23 weken zwangerschap!

Bèr en Miny Geurts, Arcen

Zestien

Mijn dochter Gina van 16 is mijn zorgheld. De scholen zijn dicht, heel veel stages houden op, maar zij staat er toch maar mooi in het verpleeghuis voor dementerenden met haar zestien jaar. Om een extra handje (onbetaalde) hulp te bieden onder deze moeilijke omstandigheden. Chapeau!

Audrey van Golde, Maastricht

Bloemen

Dank aan alle begeleiders van de woonlocatie Spitsbrug in Afferden. De bewoners behoren tot de kwetsbare groep en begrijpen niets van alle maatregelen. Dit vraagt extra veel van hun begeleiders. Zij hebben wel een bosje bloemen verdiend.

Connie Keijsers, Nieuw Bergen