‘Ook rol voor verhuurders om horecazaken en winkels overeind te houden’

Print
‘Ook rol voor verhuurders om horecazaken en winkels overeind te houden’

Sjaak Vinken (rechts): „In deze uitzonderlijke omstandigheden is het zaak dat we met z’n allen proberen te voorkomen dat goede winkels en horecazaken onderuit gaan.” Afbeelding: Johannes Timmermans

HEERLEN / Hoensbroek -

Net als banken zouden ook verhuurders kunnen meehelpen om horeca en winkels door de crisis te slepen, stelt Sjaak Vinken van Young Retail Limburg.

Young Retail Limburg is een platform voor circa driehonderd ondernemers die de afgelopen vijf à zes jaar een eigen zaak zijn begonnen, veelal onder begeleiding van bureau Streetwise.

Is er paniek uitgebroken bij de jullie achterban?

„Nee, integendeel. Ze deden het tot dusver in de regel goed en blijven nu verrassend positief. Men zoekt elkaar ook op. Er wordt geprobeerd op een andere manier omzet te maken, bijvoorbeeld door meer online te doen, door chefs bij mensen thuis te laten koken en door meer aan winkels te leveren. Maar daarmee halen ze natuurlijk niet hun oude omzet. Hun boekhouders wijzen ondertussen op overheidsmaatregelen en daar maken ook zij gebruik van.”

Jullie delen een artikel van het Vastgoed Journaal, waarin twee advocaten wijzen op de mogelijkheden van huurders in situaties van overmacht. Waarom?

„Ik bespeur bij jonge ondernemers nog een bepaalde schaamte om naar verhuurders te stappen. Huur is een van de hoogste kostenposten. In deze uitzonderlijke omstandigheden is het zaak dat we met z’n allen proberen te voorkomen dat goede winkels en horecazaken onderuit gaan. De overheid gaf het voorbeeld door heel snel met hulpmaatregelen gekomen. Wij horen dat banken en financiers ook al reageren.”

Wat doen banken en financiers dan?

„Die denken mee en proberen maatwerk te leveren. Ondernemers hoeven bijvoorbeeld tijdelijk niet af te lossen. Het is in niemands belang dat een ondernemer omvalt. Ik snap dat verhuurders ook ondernemer zijn en dat situaties enorm kunnen verschillen. Dit is ook niet bedoeld als beschuldigende vinger. Ik roep alleen op om actief mee te denken. Het is ook in het belang van verhuurders dat al dat nieuwe ondernemerschap dat in al die leegstaande panden is geland niet ten onder gaat.”

Lees ook: Young Retail wil jonge ondernemers verbinden en uitrol initiatieven faciliteren

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen