Inkopen

‘Mensen riskeren corona voor wc-papier, blijf toch in uw kot’

Print
‘Mensen riskeren corona voor wc-papier, blijf toch in uw kot’

Hamsteraar uit Aken bij de Makro in Nuth. Afbeelding: De Limburger

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Helden / Maastricht / Itteren / Nuth / Heerlen / Hoensbroek -

Zelfbedieningsgroothandels als Makro en Sligro hebben tijdelijk de deuren geopend voor gewone consumenten. Normaal kunnen alleen ondernemers daar terecht. „Het toiletpapier verdwijnt als sneeuw voor de zon.”

Nee, Sligromedewerker Joël Drutti vindt het helemaal niet fijn dat de horecagroothandel nu ook voor het gewone publiek toegankelijk is. „Er komt hier allerlei vreemd volk binnen. En iedereen vraagt me wat. De mensen houden geen afstand. Dat vind ik ongemakkelijk. Ik sta hier te werken zonder mondkapje of handschoenen.”

Joël is bij de Sligro in Maastricht verantwoordelijk voor het aanvullen van de hoek met keukenpapier, zakdoeken en wc-papier. Metershoog staan de pakken opgestapeld. „Vanavond zijn alle rekken leeg, het toiletpapier verdwijnt als sneeuw voor de zon”, zegt zijn manager, die net komt aanlopen. Hij wil niet met zijn naam in de krant. „Vanochtend was ik een volle vrachtwagen toiletpapier aan het uitladen. Ik draaide me even om en de halve pallet was al leeggehaald door gretige klanten.”

Omzet

Donderdagmiddag openden Makro en Sligro voor het eerst hun filialen voor gewone consumenten. Daarmee ontlasten ze de supermarkten, die het erg druk hebben, maar het is ook een mooie aanvulling op hun eigen omzet, nu de bezorging aan cafés en restaurants grotendeels is ingestort. Groenteconserven, pastasauzen, pasta, rijst en noedels zijn populair bij de gewone consumenten, weet de manager. Ook mineraalwater wordt veel gekocht, evenals schoonmaakmiddelen en latex handschoenen. Wc-papier staat met stip op 1, hoewel de meeste consumenten bezweren dat ze niet hamsteren: „Het papier is thuis gewoon op.” Volgens de manager is de Sligro onder deze omstandigheden geschikter om consumenten te ontvangen dan de supermarkt. „Hier zijn de gangen veel breder, en lopen de mensen elkaar niet in de weg.” Wat het effect op de omzet is van de toestroom van gewone consumenten, kon een woordvoerder van Sligro gistermiddag nog niet zeggen.

Bang

Medewerker Joël uit Lanaken vindt het maar niks. „De mensen werken zich in de misère door te gaan shoppen voor toiletpapier. Ze lopen kans zichzelf en ons te besmetten. Ik ben daar echt bang voor. Het is slecht van de Nederlandse regering dat ze dat gewoon toelaten. In België geldt een reisverbod. Daar zijn alleen noodzakelijke verplaatsingen toegestaan. Hier komen de mensen zelfs funshoppen voor een chocolade paashaas! Mensen, blijf alsjeblieft thuis, blijf in uw kot.”

De hartenkreet is niet besteed aan de familie Gilissen uit Bunde. „Als je hier rondloopt blijft er van alles aan je handen plakken”, lacht mijnheer, wijzend op zijn volle karretje. We zien onder meer schoonmaakmiddelen en toiletpapier. „Het was gewoon op, en in de supermarkt is het niet meer te krijgen.”

Hamsteraar

Bij de Makro in Nuth treffen we een echte hamsteraar. Tien pakken met ieder 24 rollen wc-papier tellen we op het karretje van een meneer uit Aken. Met een Oost-Europees accent zegt hij dat hij voor vijf vrienden heeft ingekocht. In Aken is volgens hem alle toiletpapier op.

Een man uit Oirsbeek heeft bij de Makro een karretje volgeladen met mineraalwater en toiletpapier. „Ik heb wat extra ingekocht voor mijn zoon uit Brabant. Daar is helemaal niks meer te krijgen.”

Bijtstaafjes

Stefan Dings is naar de Sligro in Venlo gereden, omdat een aantal winkels in Helden slecht bevoorraad is, zegt hij. De ‘buit’ bestaat onder meer uit chocomel, pasta, tampons en bijtstaafjes voor de hond. Alleen dat laatste product loonde al de moeite. „De prijs is een derde van wat ik ergens anders betaal”, zegt Dings. Hij probeert ook een flink pak met 64 rollen wc-papier in de kofferbak te duwen, maar dat lukt niet meer. „Nee, ik ben niet aan het hamsteren”, zegt hij. „Kan ook niet”, vult dochter Demy aan. „Iedereen krijgt maar een pak. Er staat iemand om te voorkomen dat mensen meer meenemen.”

‘Mensen riskeren corona voor wc-papier, blijf toch in uw kot’
Bij de Sligro in Maastricht blijft Joël Drutti wc-papier aanvullen. Foto: De Limburger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen