Sporten en chillen op de Snowworldtrap als alternatief voor de gesloten sportschool

Print
Sporten en chillen op de Snowworldtrap als alternatief voor de gesloten sportschool

Afbeelding: Luc Lodder

Landgraaf / Heerlen / Hoensbroek -

De trappartij op de Wilhelminaberg naast Snowworld in Landgraaf is door de coronacrisis uitgegroeid tot een regionale magneet voor sporters. „Maar houd afstand!” waarschuwt burgemeester Raymond Vlecken, die te veel groepsvorming en dus een risico van besmetting ziet ontstaan.

Normaal gesproken zou Nelis Rodolf ook deze avond in de sportschool in Maastricht hebben doorgebracht. Vier keer per week is de achttienjarige kickbokser uit Maastricht daar te vinden. Maar sinds die door de coronacrisis is gesloten, zal Nelis toch ergens op krachten moeten blijven en zijn endorfine moeten tanken. En dus is hij uitgeweken naar de hoogste trappartij van Nederland: die met 508 treden op de voormalige mijnsteenberg van de Staatsmijn Wilhelmina, de Wilhelminaberg naast Snowworld.

Vijf keer is hij naar boven gerend en ook weer naar beneden. Even na achten in de avond gaat hij weer huiswaarts, samen met zijn moeder, die de 218 meter lange trap ook een paar keer heeft ‘gepakt’. „Morgen moet ik vroeg weer op”, zegt Nelis die stage loopt in de bouw.

Krachttraining

De langste trap van Nederland is al lang een populaire plek waar sporters krachttraining doen en hun conditie verbeteren of op peil houden. Door de coronacrisis is die plek sinds een paar dagen nog populairder geworden. „De sportschool is dicht. Maar we moeten toch wat”, zegt een jong stel uit Heerlen dat de trap zojuist vier keer op en af heeft gerend. „Zolang het nog kan, blijven we dit vaak doen”, zeggen ze. „Wie weet hoe lang het nog duurt. Misschien komt er wel een lockdown. Ik weet van veel vrienden dat ze massaal gewichten en halters aan het inslaan zijn om dan thuis door te gaan.”

Aan de voet van de Wilhelminaberg heeft de gemeente Landgraaf inmiddels een waarschuwingsbord geplaatst: In beweging blijven? Prima! Houd wel rekening met elkaar en blijf op 1,5 meter afstand voor ieders gezondheid. Top!’Dat was nodig, zegt burgemeester Vlecken daarover. „Door het sluiten van alle sportaccommodaties zagen we dat de trappen bij Snowworld opeens wel heel erg populair zijn geworden.”

Sporten en chillen op de Snowworldtrap als alternatief voor de gesloten sportschool
Kickbokser Nelis Rodolf na afloop van zijn sessie traplopen op de Wilhelminaberg in Landgraaf Foto: De Limburger

Verleiding

„We willen de bewegingsvrijheid van mensen niet inperken, maar wel duidelijk maken dat ze er geen groepsactiviteiten moeten ontplooien. Je ziet er ook nog soms groepjes van een man of zes een work-out doen. Dat willen we dus niet meer. Ik heb de medewerkers van de afdeling Handhaving gevraagd daar alert op te zijn, net zoals op het houden van voldoende afstand”, zegt Vlecken, die vrijdag ook een filmpje op zijn Facebookpagina online heeft gezet waarin hij jongeren oproept nu ze geen school hebben toch echt niet bij elkaar te gaan zitten en hangen. „Hoe groot die behoefte en verleiding nu ook zal zijn”, zegt hij. „Niet doen.”

Afstand

Een paar uur eerder die avond had premier Rutte nogmaals op televisie het belang aangegeven van het houden van afstand tot elkaar. Houd sociale afstand en vlak zo de besmettingscurve af, zei hij. De kans op besmetting is echt heel klein als je je houdt aan de richtlijn om anderhalve meter afstand te houden, benadrukte de premier vooral in de richting van jongeren die dat advies nog wel eens in de wind lijken te slaan. „Je realiseert het je inderdaad nog niet genoeg”, zeggen bijvoorbeeld Sjaak Bugels (26) uit Landgraaf en Kimberly Graus (24) uit Kerkrade die hun drie keer per week sporten in de sportschool hebben gewisseld voor de trappartij. „Je ziet inderdaad best veel groepjes bij elkaar staan.”

Chillen

Zoals drie jonge meiden. Ook zij beklimmen de top van de berg tot 225 meter boven NAP een paar keer om vervolgens gezellig bij elkaar te chillen aan de voet van de berg. Zorgen om besmetting van hunzelf kennen ze niet, wel hebben ze een beetje zorgen om opa en oma. Maar echt afstand houden tot elkaar komt ook in hun niet op. „Die afstand houden we wel bij vreemden, maar niet met vriendinnen onder elkaar. Je kent elkaar toch”, zegt een van hen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen