Kapper sluit salons: ‘Ik zou het mezelf niet vergeven als mijn personeel het virus oploopt’

Maurice Vervoort in één van zijn kapsalons. „Ik kan het niet meer verantwoorden tegenover mijn personeel om open te blijven” © Mara van den Oetelaar

Knippen, kleuren, haren wassen, baarden trimmen. Hoe krijg je dat als kapper voor elkaar op 1,5 meter afstand? De branche verkeert in grote verwarring. Open blijven of toch maar sluiten.

Gertie Driessen

Eigenaar Maurice Vervoort van Les Artistes/Praede Kappers heeft deze vrijdagochtend de knoop doorgehakt. Hoewel kapsalons volgens overheidsrichtlijnen vooralsnog open kunnen blijven, gaat Vervoort met ingang van zaterdag dicht. Dat is hij zijn personeel in alle drie zijn zaken in Roermond, Horst en Kessel persoonlijk gaan vertellen. Met voor ieder een dikke reep chocola met daarop de tekst ‘bedankt’.

De Kesselnaar heeft afgelopen nacht geen oog dichtgedaan, nadat hij premier Mark Rutte op tv nog eens had horen benadrukken dat mensen 1,5 meter afstand moeten houden om besmetting met het coronavirus te voorkomen. „Dat kunnen wij niet. Je kunt maatregelen nemen wat je wil. Klanten twee stoelen uit elkaar zetten. Alles duizend keer schoonmaken. Maar je kunt als kapper geen 1,5 meter van een klant vandaan blijven. Als die niest, krijg je geheid druppeltjes over je heen.”

Verantwoordelijkheid

„Zolang ik de zaak openhoud, komen mijn personeelsleden werken. Dat voelen ze als hun verantwoordelijkheid. Maar ik zou het mezelf nooit vergeven als een van hen het coronavirus hier oploopt. Mijn vrouw moet thuis werken; mijn ouders adviseer ik zo veel mogelijk binnen te blijven, maar in mijn zaken stel ik dertig mensen aan risico’s bloot. Als ik dat blijf doen, kan ik mezelf niet meer recht in de ogen kijken.”

De telefoon van Vervoort staat roodgloeiend. Hij heeft een kort lijntje met directeur van Wijnand van Unen van kappersbond ANKO. Die laat weten blij te zijn met elk initiatief dat het dilemma van de kappers onder de aandacht brengt. ANKO klopt al een paar dagen in ‘Den Haag’ op deuren om duidelijkheid te krijgen. Niet alleen over de vraag hoe te blijven werken met de 1,5 meter regeling. Maar ook over hoe het zit met een financiële tegemoetkoming voor kappers die vrijwillig sluiten. Ook daar is veel verwarring over.

Frustratie

Van Unen heeft nog niet opgehangen of er volgt een nieuw bericht op de website van ANKO: ook ondernemers die vrijwillig sluiten kunnen een beroep doen op de noodmaatregelen. Een zorg minder voor Vervoort, die toen hij zijn besluit nam zich ook nog het hoofd brak over de doorbetaling van zijn dertig medewerkers. Maar zijn frustratie over de tegenstrijdige signalen van de overheid wordt er niet minder om. Zeker als staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) vrijdagmiddag als reactie op de oproep van ANKO nog eens herhaalt dat kapperszaken ‘gewoon’ open kunnen blijven.

De staatssecretaris erkent dat kappers geen twee armlengtes afstand kunnen houden, maar vindt dat het in acht nemen van een aantal voorwaarden volstaat. Vervoort blijft het een idiote boodschap vinden. „De 1,5 meter geldt voor alle mensen. Horen kappers daar niet bij? Of moeten we ook maar gaan werken in maanpakken?”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal