Controles aan de grens met België: ‘Iedereen kan beter in kot blijven’

Print
Controles aan de grens met België: ‘Iedereen kan beter in kot blijven’

Controles aan de Belgisch-Nederlandse grens. Afbeelding: ANP

België sloot vrijdagmiddag de grenzen voor ‘niet-essentiële verplaatsingen’, vooral om de Nederlandse tanktoeristen tegen te houden. Verslag van een controle op de grenscontrole.

Vrijdag 18.00 uur. Aan de N273, op de grens tussen Thorn en Kessenich, wijst niets erop dat België heeft besloten grenstoeristen te weren. Geen verbodsborden, geen politie. Doorrijden dus maar naar het LUK­oil-pompstation, 500 meter verderop. Daar staat de eerste waarschuwing: ‘Corona maatregel: tanken vanuit Nederland niet toegestaan!!!’

Nederlanders

Het houdt de tanktoeristen niet tegen, zo blijkt. Albina Khusain, Nederlands kenteken, gooit haar tank vol alsof het een dag als alle andere is. „Mag dat niet meer?! Sorry, dat wist ik niet”, zegt ze. ,,Ik kom altijd in België ook voor speciale dierenvoeding, waar moet ik dat nu gaan halen?” peinst ze hardop. De Nederlanders Ali en Yilmaz Yilmaz uit Roermond staan pal naast het verbodsbord te tanken. Met droge ogen beweren ze eerst van niets te weten. „Ja, tuurlijk weten we het wel”, zegt Ali. „Maar corona is overal, dus waarom de grens dicht? Je moet tóch leven.” Als ze horen dat de boete kan oplopen tot 4000 euro, schrikken ze wel even. ,,Pfoeh... dan moet je voor een heel jaar sigaretten kopen om het terug te verdienen”, schatert Yilmaz.

Onduidelijk

Binnen weten de twee jonge Nederlandse bedienden („liever geen naam”) niet precies waar ze nu eigenlijk aan toe zijn. „Van twaalf tot vijf was hier controle en werd elke Nederlander teruggestuurd. Maar de communicatie vanuit België over wat wel en niet mag, is niet heel duidelijk.”

Het kost wél klanten: „Normaliter is 90 procent hier Nederlands.” Tankers worden ook gewoon bediend. „Maar we zeggen wél: op eigen risico. Formeel hebben we geen verbod. Maar we staan hier toch wat onwetend. Zojuist kwam hier trouwens nog een Nederlandse boa tanken, ín uniform!”

Zuidelijker, aan de grens Roosteren-Maaseik: niets te zien. Maar na een rondje Maaseik staat er op de terugweg ineens wél politie met rode lampen te zwaaien. Spraakzaam zijn ze niet, door hun mondkapjes heen. „Bel de persvoorlichting maar.”

4000 euro

Ook op de snelweg A76 naar Antwerpen business as usual. Bij de eerste afrit in België, aan de N78 naar Lanaken, ligt het Esso-Bruno-station. Een enkel Nederlands kenteken. Binnen bedient Baran Yakupçebioglu (18) met een mondkapje voor. „Voor de middag was het hier vol met Nederlanders, maar na vijf uur werd het minder. Ze bellen wel veel. Dan zeggen wij: ‘Ge kunt afkomen, maar op eigen risico. Wees voorzichtig dat ge geen boete krijgt van 4000 euro.’ Wij kunnen ze niet afwijzen. Maar we hopen dat er zo weinig mogelijk komen. Iedereen kan beter in kot blijven.”

De N78, een boulevard van tankstations, is rustig. Aan de grens bij Smeermaas, langs de binnenweg naar Maastricht, licht komend uit Nederland een politiebord op een karretje rood op. ‘Gelieve de geldende regels ivm COVID 19 na te leven!!!!’ Wederom: geen politieman te bekennen.

Grens

Bij de volgende overgang, de N2 Tongeren-Maastricht, ook geen politie, wel een LUKoil. Priscilla van Gelen (25) uit Maastricht staat te tanken. „Vanmiddag was hier controle maar ik dacht: vanavond zijn ze wel weg, ik gok het erop. Boetes tot 4000 euro zegt u? Hm... da’s duurder dan een tankbeurt. Dan toch maar niet meer.”

Op de N79 (Wolder-Vroenhoven) is het om 20.00 uur dan toch echt raak. Een motoragent laat iedereen stoppen, in twee richtingen. Ook Belgen moeten bewijs tonen van de noodzaak van de reis. „Boetes delen we nu nog niet uit, maar dat komt wél”, zegt de Belgische Bromsnor. „Het schijnt trouwens dat de grens morgen écht dicht gaat.” En of hij nu nog heel even de perskaart mag zien?

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen