Reportage

Romantisch ‘uiteten’ doe je nu thuis: ‘Dat restaurants hier niet eerder mee zijn gekomen’

Print
Romantisch ‘uiteten’ doe je nu thuis: ‘Dat restaurants hier niet eerder mee zijn gekomen’

In de tijden van coronacrisis haal je het restaurant bij jezelf in huis. Afbeelding: René Corten

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Uiteten gaan in tijden van coronacrisis in onmogelijk. Maar degene die toch lekker wil happen op de zaterdagavond kan wel het restaurant in huis halen. Verslaggever Bram van der Heijden nam de proef op de som.

Eén teleurstelling wordt je bespaard dezer dagen. Haast watertandend stap je een van je favoriete restaurants binnen, klaar om eens lekker te gaan uiteten, komt de serveerster op je af gelopen: ‘helaas meneer, we zitten vol’. Sputterend wijs je dan nog even op al die lege tafels, maar het antwoord blijft resoluut. Had je maar moeten reserveren, klinkt het verwijtend. Even spontaan een hapje doen, zit er vaak niet meer in.

Lees ook: Restaurantrecensie: Thuisbezorgd menu van MEDS in Sittard is ‘even op vakantie thuis’

Daar is echter nu abrupt verandering in gekomen. Sinds vorige week zondag moet de horeca op last van de overheid de deuren gesloten houden. Zo ook in Roermond, de stad waar mijn vriendin en ik graag gaan uiteten. Lekker dichtbij en voldoende keuze om een beetje te variëren. Deze zaterdagavond willen we romantisch ‘uiteten’, maar dan wel noodgedwongen thuis. Diverse horecaondernemers hebben hun restaurant dicht, maar de keuken draait wel nog. Dus de echte liefhebber krijgt zijn maaltijd nu thuisbezorgd.

Ipad

We ploffen met de ipad op de bank om eens te kijken wat er allemaal voor lekkers te krijgen is. De zoektocht op internet is lastig. Niet elk restaurant heeft de keuken open gehouden. Dus het is goed zoeken. Facebook blijkt toch de beste gids. Eetgelegenheden die hun menu’s aan huis bezorgen in coronatijd toeteren op dat platform nog het meest. Maar wat gaat het worden? Onze favoriete Griek? Of toch die voortreffelijke Italiaan? De blik aan de andere kant van de tafel verraadt dat beide op de reservebank zitten. Nee, deze zaterdag gaan we voor een maaltijd van de Jill Murphy’s, een eetcafé dat zichzelf heeft gedoopt tot ‘home of the ribs’. Dan moeten de spareribs wel écht lekker zijn. Over de telefoon geven we de bestelling door.

Dan zelf aan de slag om er toch een beetje een restaurantsetting van te maken thuis. Kaarsjes, het goede servies en wat tierlantijnen voor op tafel worden van stal gehaald om het gezellig te maken. Een geluk is trouwens dat we inmiddels überhaupt een eettafel hebben. Op de valreep van de coronamaatregelen konden we vorige week zaterdag eindelijk het meubelstuk ophalen na maanden wachten. Anders hadden we de maaltijd gewoon op de bank moeten eten. Ook leuk en lekker, maar om toch een beetje het restaurantgevoel te krijgen is een tafel onontbeerlijk.

Geen fysiek contact

Precies op de afgesproken tijd gaat de deurbel. „Het eten”, roept de vriendelijk kijkende bezorger. Snel steekt hij het pinapparaatje naar voren. Fysiek contact moet immers zoveel mogelijk worden vermeden. Voordat ik het door heb, stuift de jongeman weer naar zijn bestelbus en rijdt hij de straat uit. De geur van zoet gemarineerde spareribs vult de hal naar de eetkamer. Heerlijk. Nu snel eten. Ze moeten natuurlijk niet koud worden. Wel nog eerst even een voorgerechtje. Voor mij de vitello tonato en de carpaccio voor mijn vriendin. En net zoals in het restaurant elkaar natuurlijk laten proeven. Het zorgt voor Disneys ‘lady en de vagebondtaferelen’ – je weet wel, de hondjes die samen spaghetti eten - aan de eigen eettafel. Dan is het eigenlijk zelfs leuker om thuis te eten dan in een restaurant.

De spareribs smaken voortreffelijk. Het is ook eigenlijk het perfect soort eten voor wie thuis lekker wil happen. In je eigen woonkamer geen vervelende buren aan het tafeltje naast je die je streng aankijken als je met vieze vingers je glas vastpakt. Ik moet zeggen, eigenlijk heeft de coronacrisis ook wel iets goeds gebracht. Thuis uiteten is best leuk. En de teleurstelling van de ‘we-zitten-vol-opmerking’ door een nukkige serveerster blijft je gegarandeerd bespaard.

Horeca-ondernemers komen met creatieve oplossingen

Door heel Limburg hebben tientallen, zo niet honderden, horecaondernemers gezocht naar een goede oplossing om toch tijdens de coronacrisis hun zaak draaiende te kunnen houden. De meeste restaurants, richten zich voor het eerst op het bezorgen van maaltijden. Bij Thuisbezorgd.nl hebben zich de afgelopen dagen honderden restaurants aangemeld, ook uit Limburg, meldde een woordvoerder van het bezorgplatform deze week. De restaurants betalen 13 procent commissie om gebruik te kunnen maken van het platform.

Veel restaurants nemen de bezorging echter zelf ter hand. Zoals restaurant Beluga Loves You in Maastricht (één ster). Klanten kunnen bij de bezorgservice kiezen uit een menu en nog drie gerechten à la carte. Voor 35 euro heb je een driegangenmenu met onder meer gestoofde kalfswang. De maaltijden worden per scooter of auto - al naar gelang de afstand - bezorgd. Daarnaast is Beluga begonnen met de verkoop van certificaten. Dat zijn tegoedbonnen van 50 euro, die ingeruild kunnen worden zodra restaurants weer gasten mogen ontvangen.

Sterrenkok Margo Reuten van Da Vinci in Maasbracht verkoopt verwencheques en haar boek Proeven van Bekwaamheid.

Meerdere restaurants verkopen vouchers die kunnen worden ingeleverd als ze weer opengaan. Wie nu bij Rantree in Maastricht een dinerbon koopt, krijgt later bij inlevering in het restaurant gratis een extra menugang en een glas wijn. Bij de restaurants Luna in Sittard en Stein, en bij Windraak31 en Echt Genieten kun je met korting cadeaubonnen kopen. Een bon ter waarde van 50 euro kost er nu 40 euro. Ook worden door Luna in Sittard verse maaltijden aan huis bezorgd. Café De Hollande biedt ook cadeaubonnen met korting aan.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →