Stille mis Sint Rosakapel in Sittard: ‘Spaar de stad van rampen en onheil’ krijgt plots betekenis

Print
Stille mis Sint Rosakapel in Sittard: ‘Spaar de stad van rampen en onheil’ krijgt plots betekenis

Deken Wilbert van Rens voor aanvang van de heilige mis die hij in beslotenheid opdroeg in de Rosakapel op de Kollenberg in Sittard. De eucharistieviering werd via een livestreamverbinding uitgezonden. Afbeelding: Annemiek Mommers

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

In de Sint Rosakapel op de Kollenberg in Sittard hield deken Wilbert van Rens zondagmorgen een stille mis. Een plek met een grote betekenis voor katholieken die er door de eeuwen heen de heilige Rosa aanriepen in tijden van epidemieën en grote nood.

Andere jaren hoorde hij hier op deze dag - het is halfvasten - het geluid van honderden kinderen in afwachting van de te grabbel gegooide krombroodjes. Zondag hoort deken Van Rens alleen maar de vogeltjes fluiten. „En ze zeggen: het komt goed.”

Lees hier alles over het coronavirus.

Deken Van Rens, met zondag alleen zijn diaken aan zijn zijde en een handjevol vrijwilligers (buiten, op veilige afstand van elkaar), wendt zich na een sober klokkengelui via een livestreamverbinding tot „de gelovigen thuis, in het Zuyderlandziekenhuis en het verpleeghuis”. „Vandaag vragen wij de heilige Rosa om ons te helpen het vertrouwen in God niet op te geven. Dat de pandemie ons niet vernietigt, maar dat die ons sterker maakt”, zegt de priester op deze symbolisch belangrijke plek voor katholieke Sittardenaren.

De kapel werd gesticht aan het einde van de zeventiende eeuw nadat een dysenterie-epidemie aan Sittard was voorbijgegaan. Paters dominicanen hadden de Sittardenaren opgeroepen de heilige Rosa als voorspreekster aan te roepen tegen de dodelijke dreiging van die epidemie. Die ging toen aan de stad voorbij en het stadsbestuur loste beloftes in: er kwam een kapel, een jaarlijkse processie (tot op de dag van vandaag) en Rosa werd in 1669 uitgeroepen tot de stadspatrones.

Stille mis Sint Rosakapel in Sittard: ‘Spaar de stad van rampen en onheil’ krijgt plots betekenis
Terwijl de deken in de kapel de mis opdraagt, houden enkele vrijwilligers buiten, met voldoende afstand tot elkaar, de wacht Foto: Annemiek Mommers

Tijdens die jaarlijkse processie op de laatste zondag van augustus wordt de patrones tegen besmettelijke ziekten nog altijd aangeroepen. „Bewaar onze stad voor alle rampen en onheil.” En nu onheil en een besmettelijke ziekte weer de stad bedreigen, nam Van Rens met vrijwilligers het initiatief voor deze mis op deze plek. En ook zondag werd er gebeden. Voor verplegers, zieken en ouderen. „En voor iedereen die lijdt en onrecht wordt aangedaan. Dat mensen zich niet afkeren en weglopen. En dat de stad gespaard mag blijven van rampen en onheil”, een voorbede die na decennia weer betekenis heeft gekregen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →