Eeuwfeest in quarantaine: al 1200 kaarten voor Opa Krottje

Opa Krottje met zijn eerste verjaardagspost, vlak voordat de deuren van Hagerpoort volledig dicht moesten. © Roel Krottje

Bewoners van verzorgingstehuizen missen hun bezoek enorm, nu door het coronavirus helemaal niemand meer langs mag komen. Bij Maastrichtenaar Kees Krottje komt de maatregel nog net iets harder aan. Hij viert zijn honderdste verjaardag in quarantaine.

Jeroen Geerts

Kees Krottje moet toegeven: „de dagen zijn enorm lang.” Door de coronacrisis mogen bewoners van verzorgingstehuizen geen bezoek meer ontvangen, terwijl ze daar juist zoveel waarde aan hechten. „En sport kijken zit er ook niet meer in.” Normaliter is het een van de favoriete dagbestedingen van de Maastrichtenaar.

Friesland

De geboren Fries, woonachtig in woonzorgcentrum Hagerpoort in Maastricht, is slechts een exemplarisch voorbeeld. „Maar voor Meneer Krottje is het extra zielig”, meent ook zorgmedewerkster Josine Warnier. Op 8 april wordt hij 100 jaar. Maar ‘Opa Krottje’, zoals hij genoemd wordt door zijn vier kinderen, elf kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen, moet zijn eeuwfeest vieren in quarantaine. „Meer dan veertig gasten waren er uitgenodigd”, vertelt kleinzoon Roel. „Er waren allerlei plannen. Zelfs de burgemeester zou langskomen. Dat gaat allemaal niet door.”

Oorlog

Kees Krottje werd aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in Maastricht gestationeerd als politieagent. Hij raakte verknocht aan de stad en zou er nooit meer weggaan. „Tot zijn 96e heeft hij zelfstandig gewoond”, vertelt Roel. „In goede gezondheid. Dat ging lange tijd prima. Ook na het overlijden van moeder. Maar nu gaat het toch achteruit.” Opa Krottje kan fysiek steeds lastiger uit de voeten. Zijn gehoor is ook niet meer wat het geweest is. „Maar hij is mentaal nog heel fit.” Geef hem een half woord en Kees Krotje loopt over van de verhalen. Anekdotes uit een rijk leven. Een aantal ervan werd onlangs nog opgetekend in het Maastrichtse boek dat verscheen in het kader van 75 jaar bevrijding.

Achterkleinkinderen

Van zijn vier kinderen wonen er drie, met hun gezinnen, nog altijd in Zuid-Limburg. Slechts één ging terug naar de bakermat van de familie: Friesland. Tot voor kort ging er geen dag voorbij zonder een bezoek van in ieder geval één familielid. Maar nu moet het noodgedwongen blijven bij bellen. Over een vaste lijn overigens. Facetime, of videochatten? „Nee, die moderne apparatuur is niet aan hem besteed.” Er is dagelijks contact. Opa Krottje wil op de hoogte blijven. „Hij heeft er net drie achterkleinkinderen bij. Die zijn precies 100 jaar jonger. Bijzonder toch? Gelukkig heeft hij ze allemaal nog één keer kunnen zien, vlak voordat de noodmaatregelen werden genomen.”

Feestje

Het zorgpersoneel probeert de bewoners, zo goed en kwaad als mogelijk, wat extra’s te bieden. „We proberen alle bewoners toch in ieder geval een keer per dag allemaal naar beneden te halen”, vertelt Josine Warnier. „Samen eten in het restaurant. Een extra kopje koffie. Daarnaast proberen we vaker bij hen langs te gaan. Even een verzetje om de dag te breken.”

Afgelopen woensdag was er nog een klein feestje. Een medebewoner was jarig. „Dan probeer je iets te organiseren waardoor die zich toch jarig voelt. Maar 100 jaar, dat is wel héél bijzonder. We weten nog niet wat, maar we gaan op 8 april, met bewoners en personeel, zeker iets speciaals te doen.”

Post

De kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen vinden het vreselijk voor Opa Krottje dat hij zo’n bijzondere verjaardag ‘alleen’ moet vieren. Via social media deden ze daarom een oproep aan mensen om hem een felicitatie te sturen. Nieuwsmedia in Friesland pikten de oproep ook op. De afgelopen paar dagen kreeg Opa Krottje al niet minder dan 1200 kaarten binnen. Hij is inmiddels begonnen met het uitknippen en verzamelen van alle postzegels. „Zonde om weg te gooien”, meent hij. Verjaardagspost voor de eeuweling mag naar het volgende adres:

Vlierhoven 46/b

6225 HK Maastricht

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal