RIVM: 39 Limburgse doden door coronavirus

Print
RIVM: 39 Limburgse doden door coronavirus

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Het coronavirus heeft tot nu toe in Limburg 39 levens geëist. Landelijk werden tot zondagmiddag 179 doden geteld. Het aantal sterfgevallen steeg in 24 uur tijd met 43. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in zijn nieuwste update.

De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 57 en 97 jaar. Sinds zaterdag zijn 573 mensen positief getest op het nieuwe coronavirus (COVID-19). Daarmee komt het totaal aantal positief geteste Nederlanders op 4204. Onder hen zijn 988 mensen die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest).

Het RIVM houdt niet bij hoeveel van deze mensen weer zijn ontslagen uit het ziekenhuis. Noord-Brabant blijft voor zover bekend de grootste infectiehaard, met 1404 personen. Daarna volgen Zuid-Holland (585), Limburg (544) en Noord-Holland (535). In Noord- en Zuid-Holland groeit het aantal bevestigde besmettingen de laatste dagen harder dan in Limburg.

Coronadoden

Christian Hoebe, hoofd infectieziektebestrijding bij de GGD Zuid Limburg, meldde zondag 214 geteste zieken in Noord-Limburg en 330 in het zuiden van de provincie. 15 van de 39 Limburgse coronadoden zijn te betreuren in het noorden van de provincie, 24 in het zuiden. Vorige week donderdag telden de beide Limburgse GGD’en samen nog 19 doden.

Het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt, maar vooral patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden en zorgverleners. Zo ontstaat er maatschappelijk ook steeds meer discussie over publicatie van de cijfers. Critici waarschuwen dat ze tot onnodig veel paniek leiden, juist omdat de verhouding tussen het aantal zieken en de kans om aan het virus te overlijden in de RIVM-data groter lijkt dan die in werkelijkheid is.

Milde klachten

Volgens Christian Hoebe zijn er in werkelijkheid in Limburg al duizenden mensen besmet met het coronavirus. “In de meeste gevallen hebben zij slechts milde klachten. Verreweg de meeste mensen ook worden gewoon weer beter. Uit de modellen en statistische gegevens uit onder meer China blijkt dat het aantal patiënten dat overlijdt aan corona, gerelateerd aan het aantal zieken, ongeveer 1 procent is. Ik hoor en lees ook dat mensen snel conclusies trekken. Op basis van zulke kleine getallen, zelfs nationaal, is dat gevaarlijk.”

Live kaart: Bekijk hier het aantal besmettingen van het coronavirus in Limburg en de wereld: