Onderwijs

Limburgse docenten noemen doorgaan schoolexamens ‘onverantwoord’

Print
Limburgse docenten noemen doorgaan schoolexamens ‘onverantwoord’

Het Sint-Maartenscollege in Maastricht heeft de tafels al klaargezet. Afbeelding: Facebook Sint Maartenscollege

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Maastricht-Airport / Urmond / Elsloo / Berg / Maasband / Stein / Veldschuur / Catsop -

Veel docenten van middelbare scholen in Limburg maken zich grote zorgen over de schoolexamens die op sommige scholen maandag beginnen. „Het examen is blijkbaar belangrijker dan de gezondheid”, zeggen verschillende leraren.

Onderwijsminister Arie Slob meldde vorige week dat schoolexamens door mogen gaan, mits scholen zich houden aan strenge richtlijnen van het RIVM. Bovendien is er een grote flexibiliteit in het afnemen van de examens; het mag mondeling via Skype of Microsoft Teams, het mag over een paar weken, in hele kleine groepjes en er mogen zelfs minder toetsen worden afgenomen. Toch is dit voor veel docenten lang niet toereikend. „Aan de ene kant wordt ons hele leven lamgelegd, aan de andere kant kunnen examenleerlingen gewoon naar school komen. Onbegrijpelijk en onverantwoord”, verwoordt docent en mentor Frans Lipsch de talloze opmerkingen die hij in brieven, appgroepen en besloten Facebookgroepen voorbij ziet komen. „Hoewel de tafeltjes anderhalve meter uit elkaar staan, moeten wij ertussendoor lopen als surveillant. Collega’s vragen dan: ‘En wat moet ik doen als een leerling zegt dat zijn grafische rekenmachine raar doet?’” Ook docente Nederlands Mireille Jaspers maakt zich zorgen: „Ik ben bang dat pubers die geleerd hebben gewoon komen om het examen te maken. Ziek of niet. Ik kan toch niet aan de buitenkant zien of ze koorts hebben? Ik wil zelf ook geen extra risico’s lopen.”

Limburgse docenten noemen doorgaan schoolexamens ‘onverantwoord’
Het Groenewald in Stein. Foto: Facebook Groenewald Stein.

Belangrijk

Aan de andere kant zijn er ook docenten die verwachten dat ouders hun kinderen thuishouden vanwege het coronavirus. Een docent in de bètavakken die anoniem wil blijven, vraagt zich af of de examens nu zo belangrijk zijn om gezondheidsrisico’s te nemen. Volgens hem zijn leerlingen in deze situatie toch al gestrest, kunnen ze thuis wellicht door de crisissituatie veel moeilijker leren maar worden ze wel gewoon afgerekend op de oude manier alsof er niks aan de hand is.

Zorgen

De VO-raad kent de zorgen van docenten. „Daarom is er juist veel vrijheid om die schoolexamens op allerlei manieren af te nemen. Bovendien heeft elke leerling daarna nog twee herkansingen”, zegt woordvoerder Stan Termeer. Volgens Pieter Lossie van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) maken scholieren zich vooral zorgen dat het kabinet de examens niet aanpast. „Iedereen verwacht maar dat leerlingen in deze situatie ‘gewoon’ kunnen leren. Maar 72 procent maakt zich zorgen over de punten die ze halen op toetsen en examens. De helft is zelfs bang een achterstand op te lopen. Laat scholen ervoor zorgen dat de snotterige leerling niet komt, maar laat ze geen slachtoffer van het coronavirus worden.”