Heerlense profbokser Katchikian moet opnieuw de cel in

Print
Heerlense profbokser Katchikian moet opnieuw de cel in

Gevorg Katchikian op archiefbeeld. Afbeelding: Arnaud Nilwik

Heerlen / Hoensbroek -

Profbokser Gevorg Katchikian uit Heerlen moet nog één jaar gevangenisstraf uitzitten. Dat heeft de Hoge Raad in Den Bosch in cassatie bepaald.

In januari 2013 werd Nederlands met afstand beste profbokser veroordeeld tot 40 maanden cel vanwege afpersing en gijzeling. Katchikian tekende beroep aan tegen het vonnis en mocht na vier maanden voorarrest in vrijheid de definitieve uitspraak afwachten.

Cassatierechtspraak is de laatste mogelijkheid om een uitspraak in een rechtszaak in Nederland aan te vechten. De Hoge Raad oordeelt of het recht en de procesregels juist zijn toegepast. De Hoge Raad kan een uitspraak van het gerechtshof (soms de rechtbank) vernietigen (casseren). In de meeste gevallen moet het hof de zaak overdoen

Gevorg Katchikian, die alle beschuldigingen met klem ontkent, is zwaar aangeslagen door het vonnis. “Mijn advocaat heeft me vanaf de eerste dag geadviseerd om me op mijn zwijgrecht te beroepen. Het was aan justitie om met het wettelijk en overtuigende bewijs te komen. Hoewel ik niks te verbergen heb en graag mijn verhaal wilde vertellen heb ik dat advies opgevolgd. Achteraf dom en onverstandig. Ik werd veroordeeld, ook in hoger beroep. Ik voelde me een poppetje in een spel tussen mijn advocaat en de officier van justitie. De buitenwacht kijkt me aan op dingen die ik absoluut niet heb gedaan. Dat maakt me ontzettend boos en verdrietig.”