Coronavirus

Noodhospitaal coronapatiënten Urmond opent dinsdag

Print
Noodhospitaal coronapatiënten Urmond opent dinsdag

Ook Defensie reikt de helpende hand in het noodhospitaal voor coronahotel in Urmond. Zij zorgen vooral voor de logistiek. Afbeelding: Loraine Bodewes

/ Urmond -

Het noodhospitaal voor coronapatiënten in hotel Urmond wordt vrijwel zeker dinsdag al in gebruik genomen. Er wordt dit weekend door alle betrokkenen doorgewerkt om alles op tijd af te krijgen. „We verwachten komende dagen een forse piek van nieuwe zieken, daar willen we op zijn voorbereid”, zegt Guy Schulpen, medisch directeur van huisartsenorganisatie ZIO.

In diverse werkgroepen is vrijdag door tientallen betrokkenen op locatie gesproken over de nog te nemen professionele én praktische hobbels. De grootste hobbel, hoe krijgen we genoeg verplegend personeel, is volgens Schulpen zo goed als genomen.

„Er is intensief geworven en in elk geval voor de eerste week is het qua verpleegkundigen, verzorgenden en vrijwilligers. Er lijkt ook hulp te komen van gepensioneerde huisartsen. We starten met 30 tot 60 bedden. Qua inrichting hoeft er in de kamers weinig te gebeuren, die voldoen prima.”

Schulpen legt nog eens de opzet van het coronahotel uit. „Het is bedoeld voor patiënten die te goed zijn voor het ziekenhuis, maar te slecht om thuis te blijven. We gaan hier vooral basiszorg verlenen, er komen geen IC-bedden of beademingsapparaten. De functie zal zijn mensen die in het voorstadium van een ziekenhuisopname zitten daar zoveel mogelijk weg te houden. Andersom kunnen patiënten die al in het ziekenhuis liggen, daar eerder uit om hier nog wat aan te sterken voordat ze naar huis terug gaan.”

Omdat de verwachting is dat de epidemie niet zomaar voorbij is, wordt ook gekeken naar de belastbaarheid van het verplegend personeel. „Dan gaat het om psychische bijstand in geval van emotionele gebeurtenissen, maar ook om dagelijkse dingen als hun boodschappen doen om te voorkomen dat ze burn-out raken. Dat zie je in Italië wel gebeuren”, zegt Schulpen. Bij de gesprekken vrijdag zaten ook logistieke adviseurs van Defensie. „Zij hebben onder meer alternatief vervoer voor patiënten aangeboden als onze ambulances overbelast raken.”

Een woordvoerder van het Van der Valk-concern bevestigde gisteren dat intussen ook wordt gesproken met de hotels in Heerlen, Nijmegen en Eindhoven mocht er behoefte zijn aan een snelle uitbreiding van de beddencapaciteit. Hotel Urmond telt 166 kamers. Vanaf maandag zijn die allemaal beschikbaar voor het noodhospitaal, er zijn dan geen andere gasten meer. Eigen Van der Valk-personeel zal zorgen voor maaltijden en de schoonmaak.

Nog is er in de Zuid-Limburgse ziekenhuizen geen acute corona-nood. Zowel in Zuyderland als het MUMC is nog plek op de intensive care, mede doordat het aantal bedden afgelopen week fors is uitgebreid. Beide ziekenhuizen verwachten komende dagen wel een flinke golf nieuwe patiënten en zijn ook betrokken bij de opzet van het coronahotel.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen