De wedstrijd die nooit gespeeld had mogen worden: ‘Duel was biologische bom’

Print
De wedstrijd die nooit gespeeld had mogen worden: ‘Duel was biologische bom’

Afbeelding: Getty Images

40.000 dolgelukkige supporters omarmden elkaar na een onvergetelijke avond voor Atalanta. Het is woensdagavond 19 februari en in San Siro, in het eerste duel van de achtste finale van de Champions League, staat er op het scorebord: Atalanta Bergamo - Valencia 4-1.

Een maand later wijzen verschillende Italiaanse dokters naar die wedstrijd als een van de grootste triggers voor de chaos die momenteel in de regio Lombardije, en met name in Bergamo, heerst.

Lees hier alles over het coronavirus

‘Magische nacht’ of gewoonweg ‘feest’, kopten de Italiaanse kranten de dag nadien. Van fans die de club steunden toen ze nog in de Serie C zaten tot kinderen die spijbelden: iedereen wilde die dag de trip van 70 kilometer vanuit Bergamo naar Milaan maken, voor wat een historische avond moest en zou worden. Een eerste Champions League-campagne en al meteen kans op de kwartfinale.

De wedstrijd die nooit gespeeld had mogen worden: ‘Duel was biologische bom’
Hans Hateboer schreeuwt het uit na zijn goal in Atalanta - Valencia. Foto: EPA

,,Ik heb al veel theorieën gehoord en gelezen waarom het virus juist in Bergamo zich zo snel verspreidt”, stelt Fabiano Di Marco, hoofd van de dienst longziekten in het ziekenhuis Papa Giovanni XXIII in Bergamo, in de ‘Corriere della Serra’. ,,Dit is de mijne: Atalanta - Valencia was een biologische bom. 40.000 mensen uit Bergamo die per bus, trein of met de auto de verplaatsing maakten naar Milaan (het eigen Gewiss-stadion, goed voor 21.300 toeschouwers, voldoet niet aan de UEFA-normen, red.). Die dicht op elkaar gepakt zaten in de Milanese metro. Die samen aten en dronken. Die verbroederden met fans van Valencia, waarvan er ook 2.500 afgereisd waren. En die daarna de grote zege vierden. Er waren toen wel enkele maatregelen ter preventie, maar die werden alles behalve gerespecteerd.”

35 procent besmet

Naast supporters liepen die avond waarschijnlijk ook menig voetballer, staflid van de beide clubs of journalisten het virus op. Drie spelers van Valencia (Garay, Mangala en Gaya) zijn momenteel besmet, verschillende aanwezige Spaanse journalisten zijn opgenomen in het ziekenhuis. Maar liefst 35 procent van de staf van de Spaanse topclub heeft het virus. Volgens de universiteit van Valencia en wetenschappers van de Spaanse Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek stammen twee infectiebronnen in en rond Valencia vanuit Noord-Italië. Opmerkelijk: bij de ploeg van Atalanta is er nog niet één besmetting vastgesteld. Of wereldkundig gemaakt.

De wedstrijd die nooit gespeeld had mogen worden: ‘Duel was biologische bom’
De return in Valencia op dinsdag 10 maart werd zonder publiek afgewerkt. Atalanta won in Mestalla met 3-4. Foto: AP

Francesco le Foche, dokter in het ziekenhuis ‘Umerto I de Rome’, wil het niet zo scherp stellen, maar gaat ook mee in de hypothese. ,,Die wedstrijd zal meer dan waarschijnlijk een van de meerdere katalysatoren geweest zijn”, zegt hij bij ‘Corriere dello Sport’. ,,Het hoogtepunt van collectieve euforie in een uniek seizoen voor de club. We zijn nu één maand later en gezien de huidige omstandigheden, is die timing duidelijk. De bijeenkomst van zo’n grote groep mensen op centimeters van elkaar, heeft dat ongetwijfeld in de hand gewerkt.”

De Serie A hoopt te kunnen hervatten op 2 mei. Napoli zou komende week zelfs al opnieuw beginnen trainen. Het is nog maar de vraag of er ook dan al in Bergamo, zelfs zonder publiek, zal kunnen gevoetbald worden. Federica Percassi, de dochter van de voorzitter, roept via de sociale media alvast op om maandag op het middaguur te bidden voor Bergamo. ,,Spijtig genoeg is dat nog alles wat we kunnen doen. Want het is te laat en vooral onnuttig om nu nog spijt te hebben over een match die zoals alle anderen een feest moest worden en werd.”

Live kaart: Bekijk hier het aantal besmettingen van het coronavirus in Limburg en de wereld: