Sprankje hoop: minder nieuwe coronapatiënten op de intensive care

Print
Sprankje hoop: minder nieuwe coronapatiënten op de intensive care

Afbeelding: Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) Tilburg.

De afgelopen 24 uur belandden in Nederland 51 patiënten op de intensive care. En dat was minder dan op vrijdag en zaterdag, toen het aantal nieuwe patiënten op beide dagen boven de zeventig uitkwam.

,,Je hoopt natuurlijk dat de daling de komende dagen zal doorzetten”, zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). ,,Maar het kan ook een tijdelijk dipje zijn in het aantal opnames.” Het totaal aantal coronapatiënten op de ic’s liep zondag op tot 405. Dat is voor de ziekenhuizen nog altijd goed te behappen, zegt Gommers.

Lees ook: RIVM: 39 Limburgse doden door coronavirus

Mocht de toestroom van rond de vijftig patiënten de komende week aanhouden - daarover bestaat natuurlijk nog lang geen zekerheid - dan liggen er over een week maximaal zo’n 750 mensen met corona op de ic. De NVIC stelde eerder rekening te houden met vijfhonderd tot duizend extra patiënten in de komende week.

Lees hier alles over het coronavirus

Voldoende capaciteit

Doordat er sinds vrijdag 130 patiënten van Brabantse ziekenhuizen naar boven de rivieren zijn vervoerd, is daar nu weer ‘voldoende capaciteit’, zegt Gommers. ,,Het wordt gewoon heel spannend wat er de komende dagen gaat gebeuren. Je hoopt dat de maatregelen van het kabinet effect zullen hebben op de cijfers.”

Vrijdagavond werd bekend dat het ministerie van Defensie gaat helpen om ic-patiënten vanuit Brabant naar andere plekken in het land te vervoeren. Vanaf dit weekend wordt iedere ochtend per regio bekeken hoeveel ic-bedden er beschikbaar zijn en hoeveel patiënten er overgeplaatst moeten worden. Het ministerie van Volksgezondheid neemt hier de regie over. Medewerkers van defensie gaan werken vanuit het ziekenhuis in Tilburg.

Het coronavirus heeft tot nog toe 179 levens geëist in Nederland. Zondagmiddag werd bekend dat er in het etmaal daarvoor 43 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

Live kaart: Bekijk hier het aantal besmettingen van het coronavirus in Limburg en de wereld: