Broodwinning in Kerkrade en Landgraaf is al gesloten voordat de opening heeft plaatsgevonden

Print
Broodwinning in Kerkrade en Landgraaf is al gesloten voordat de opening heeft plaatsgevonden

Lydia Quaedflieg met naast haar Tom Rutten, rechts Gydo Knapen. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Kerkrade / Eygelshoven / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg -

Beide ondernemingen zouden eind maart van start gaan. Voordat de deuren open konden gaan, werden de voorbereidingen op een laag pitje gezet vanwege het coronavirus.

LYDIA QUAEDFLIEG, TOM RUTTEN EN GYDO KNAPEN

Toen de regering vorige week zondagmiddag even na vijf uur verordonneerde dat de horeca om zes uur diezelfde dag moest sluiten, had Gydo Knapen net enkele vrienden begroet. Ze kwamen een hapje eten in zijn gloednieuwe restaurant La Ligne aan het Streeperkruis in Landgraaf. „Ontzettend balen. De gasten die nog moesten komen, heb ik afgebeld en mijn vrienden heb ik mee naar huis genomen en ze daar maar een diner voorgeschoteld.” Knapen opende vier dagen eerder met zijn compagnon Justin Loock (die momenteel ziek is) hun zaak. „Dat was absoluut niet de start die we voor ogen hadden. Na al die alarmerende berichten had ik er al een beetje rekening mee gehouden. Maar het zou mooi zijn geweest als de maatregel een paar uur later zou zijn ingegaan.” La Ligne heette eerder Toost en was eigendom van Lydia Quaedflieg en Tom Rutten. Het koppel zet het succesvolle Toost enkele honderden meters verderop voort aan de Kampstraat en wilde eind deze maand opengaan. „We zijn half februari begonnen met een ingrijpende renovatie en zijn op dat moment gestopt met koken in ons restaurant aan het Streeperkruis. Terwijl we nog middenin de verbouwingsbubbel zitten, zijn we geconfronteerd met corona. Je werkt naar iets toe en plotseling raakt je doel uit zicht. Het is erg vervelend dat we als ondernemers niet weten waar we aan toe zijn. Er zijn regelingen afgekondigd, maar niemand geeft duidelijk uitleg waar je iets mee kunt. We hebben een financiële buffer, maar als deze situatie nog maanden voortduurt, wordt het moeilijk. We hebben momenteel driedubbele lasten. Onze leveranciers verwachten dat ze de hele maand april nog niet gaan leveren. De hele keten is de kluts kwijt.” Toost had voor de komende maand al een hele rits reserveringen, maar die kunnen niet doorgaan. „Een goede klant wilde haar vijftigste verjaardag bij ons vieren met een groot gezelschap. Ze laat ons gelukkig niet vallen. Ze heeft nu gereserveerd op de dag dat ze vijftig en een half wordt. Het enige relatieve voordeel voor ons is nu, dat we gedwongen worden om even rust te nemen na deze intensieve periode.” Gydo blijft hoopvol, maar hij wijst erop dat de uitgangspositie van La Ligne minder rooskleurig is. „We zijn een nieuwe zaak en moeten nog aan onze naamsbekendheid werken. We hebben niet veel spek op de ribben. Gelukkig heb ik vanaf maandag tijdelijk werk via een uitzendbureau.”

Broodwinning in Kerkrade en Landgraaf is al gesloten voordat de opening heeft plaatsgevonden
Robert en Mariska Koster in hun tenniscentrum in Kerkrade dat eigenlijk komende zaterdag open had moeten gaan. Foto: Bas Quaedvlieg

MARISKA EN ROBERT KOSTER

Robert Koster heeft alle begrip voor de strenge maatregelen die zijn afgekondigd in verband met het coronavirus. Maar sommige dingen gaan er bij de tennisleraar niet in. „Ik mag momenteel geen tennisles geven vanwege de anderhalve meter afstand die bewaard moet worden. Op de tennisbaan sta je echter heel ver uit elkaar. Dan is het toch scheef dat zo’n maatregel voor ons geldt, maar voor kappers niet. Die staan toch veel dichter op hun klant.” Robert en zijn vrouw Mariska zouden komende zaterdag tenniscentrum Koster aan de Tunnelweg in Kerkrade feestelijk openen. De accommodatie raakte vorig jaar zwaar beschadigd door een brand. Sloop dreigde, maar het echtpaar uit Delft zag kansen en kocht de tennishal en de buitenbanen. Sinds begin dit jaar is het gezin met vier kinderen neergestreken in Kerkrade. Meteen is toen ook een ingrijpende verbouwing gestart. „Alles was gericht op 28 maart, maar de wereld is door corona compleet veranderd. Voordat we geopend zijn, zijn we al gesloten. Bizar.” De werkzaamheden in de tennishal, zoals het aanbrengen van de hardcore bodem, gaan gewoon door. Maar de druk om alles binnen een paar dagen af te hebben, is weggevallen. Ondertussen proberen Mariska en Robert uit te zoeken van welke steunregelingen ze eventueel gebruik kunnen maken. „We hebben nul inkomsten, maar de energiekosten lopen gewoon door. Er is op dit moment weinig perspectief, we hebben het idee dat we overal buiten vallen.” Met name voor Mariska is het hard aanpoten. „Ik zit nu thuis met onze vier kinderen, van wie er normaal drie naar school gaan. Die drie krijgen les van me, maar dat valt niet mee. Ik ben geen juf. Normaal zou ik overdag de kleinste meenemen naar het tenniscentrum en hier de handen uit de mouwen steken.” Of ze het financieel kunnen bolwerken, hangt natuurlijk af in welke mate de crisis voortduurt. Ze hebben gelukkig wat achter de hand. „We hadden vooraf voor de komende maanden een behouden planning gemaakt. De zomer is in de tennisbranche niet de drukste periode. We moeten het met name van het najaar en de winter hebben. Het is te hopen dat de leden, die na de brand elders zijn gaan tennissen, bij ons lid willen worden. Maar ook die kijken natuurlijk eerst de kat uit de boom. Als ondernemers zijn we van nature positief gestemd. We gaan het zeker redden.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →