Wilbert van Rens neemt na 21 jaar afscheid als deken van Sittard

Print
Wilbert van Rens neemt na 21 jaar afscheid als deken van Sittard

Deken Wilbert van Rens in 2011 Afbeelding: Annemiek Mommers

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Herten / Venlo -

Deken Wilbert van Rens van Sittard gaat op 1 mei definitief met emeritaat. De 75-jarige priester had al eerder zijn ontslag aangeboden bij het bisdom Roermond. Maar bisschop Smeets had hem gevraagd nog even op zijn post te blijven, in afwachting van de benoeming van een nieuwe deken.

Liefst had hij hem zondag, zoals dat hoort, in alle kerken laten voorlezen. Maar omdat er door de coronacrisis geen publieke kerkdiensten worden gehouden, kon deken Van Rens zondagmiddag zijn ‘open brief van dankbaarheid aan mijn parochianen’ alleen maar rond mailen in het dekenaat. ’s Morgens nog had de 75-jarige Van Rens, die afgelopen jaar zijn 50-jarig priesterjubileum vierde, de speciale mis opgedragen achter gesloten deuren van de Rosakapel.

Nieuwe band

Bij het gouden jubileum in 2019 maakte Van Rens al duidelijk dat hij vanwege zijn leeftijd ontslag zou gaan nemen. In zijn brief benadrukt Van Rens gezien de coronacrisis onopvallend te willen vertrekken maar het ook moeilijk te vinden in deze crisistijd de overgang te moeten regelen. „Maar het bisdom wil allerlei pastorale taken anders invullen”, schrijft hij. „Voor de nieuwe pastoor-deken is de crisis wellicht ook een goede mogelijkheid om zich in te leven en een verfrissende en nieuwe band te kunnen opbouwen.” In de brief dankt hij uitdrukkelijk zijn ‘huis- en zorggenote’ Cor Geurts die hem veertig jaar lang ter zijde heeft gestaan en bij wie hij nu in Echt gaat wonen. „Mede door haar heb ik al die jaren mijn pastoraal werk kunnen verrichten in parochies en dekenaten van Schaesberg, Herten, Helden, Venlo en Sittard.”

Het staat niet vast dat op 1 mei een nieuwe deken in Sittard is benoemd. Van Rens geeft aan eucharistievieringen te blijven verzorgen in het dekenaat, zo lang zijn opvolger nog niet is benoemd.

.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen