Vliegveld Weeze: vanaf woensdag voorlopig geen vluchten meer

Print
Vliegveld Weeze: vanaf woensdag voorlopig geen vluchten meer

Afbeelding: Gerhard Seybert

Op Airport Weeze vinden vanaf woensdag voorlopig geen lijnvluchten meer plaats. Dat is de verwachting van de luchthaven nu vliegmaatschappij Ryanair vrijwel alle toestellen aan de grond gaat houden vanwege het coronavirus.

Of Airport Weeze tijdelijk sluit, is nog onduidelijk. Een woordvoerder van het vliegveld zegt dat over de openingstijden wordt overlegd met de autoriteiten.

Lees hier meer over het coronavirus

Ryanair is momenteel de enige maatschappij die vliegtuigen op Airport Weeze heeft staan. De Ierse prijsvechter heeft aangekondigd dat het na dinsdag slechts een zeer klein aantal vluchten door laat gaan om cruciale verbindingen overeind te houden, vooral tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Ook Eindhoven Airport komt daardoor zo goed als plat te liggen.

Gestrande reizigers

De vliegtuigen die in de voorbije dagen vanaf Weeze opstegen, waren volgens een woordvoerder al steeds minder goed bezet vanwege de vele reisbeperkingen in Europa. Ryanair zette nog wel toestellen in om gestrande reizigers op te halen. Dertig tot veertig procent van de mensen die via Airport Weeze vliegen, komt doorgaans uit Nederland, vertelt de voorlichter.

De coronacrisis stelt het vliegveld, net als andere bedrijven in de toerismebranche, voor een zware opgave. Vorig jaar liep het aantal reizigers in Weeze al terug met 26 procent, naar ruim 1,2 miljoen.

Lees ook: Ryanair stopt volgende week nagenoeg met vliegen om coronacrisis

Belangrijke oorzaken zijn Ryanair, dat twee van de vijf vliegtuigen weghaalde, en de vliegtaks. Nederland kent die bijvoorbeeld nog niet en dat zorgt volgens directeur Ludger van Bebber voor oneerlijke concurrentie.

Hulp van Duitse overheid

Om het hoofd boven water te houden, wil Airport Weeze nu gebruikmaken van speciale hulpprogramma’s van de Duitse overheid. Die zijn bedoeld voor bedrijven die lijden onder de coronacrisis.

Ontslagen behoren naar zeggen van de woordvoerder niet tot het reddingsplan. Op en rond het vliegveld werken alles bij elkaar ongeveer duizend mensen. ,,Het behulp van werktijdverkorting willen we alle medewerkers aan boord houden.’’

Dancefestival Parookaville, dat in de zomer jaarlijks vele tienduizenden bezoekers trekt, gaat vooralsnog door op het terrein van Airport Weeze.

Video: De Limburger