Schinnense Désirée van Breugel brengt Bijbelverhalen tot leven met Playmobil

Print
Schinnense Désirée van Breugel brengt Bijbelverhalen tot leven met Playmobil

Désirée Breugel toont de bisschop en andere belangstellenden hoe zij Bijbelverhalen aan kinderen vertelt met Playmobil. Afbeelding: Bisdom Roermond

Schinnen -

De uit Schinnen afkomstige Désirée van Breugel (50) was tot 2002 leerkracht in het basisonderwijs. Aangezien het katholieke geloof altijd een grote rol in haar leven speelde, ging ze naar de catechistenopleiding. Dat leidde tot het vertellen van Bijbelverhalen met Playmobil.

Van Breugel wilde meer voor de kerk doen en met name leren hoe Bijbelverhalen aan kinderen konden worden uitgelegd. „Dat was mijn roeping geworden. Mede doordat ik in 1991 als leidster op een meisjeskamp God zo nabij ervaarde en zag hoe mooi en dankbaar het was om aan kinderen het geloof over te brengen. Ik voelde dat God wilde dat ik voor Hem ging ‘werken’.”

Playmobil

„Op zolder had ik de ark van Noach staan, compleet van Playmobil. Daar wilde ik iets mee doen, vooral omdat ik al een kinderclubje had waaraan ik les gaf. De wens om nog meer Bijbelverhalen met Playmobil te tonen, is toen ontstaan. Je bent leerkracht of niet (creatief), dus ik ging die Playmobilpoppetjes zelf bij elkaar sprokkelen. Op een beurs met Playmobilspullen rondlopen, is voor mij een walhalla. Het is een uit de hand gelopen hobby geworden,” lacht ze. „Toen ik genoeg spullen had, ben ik er als catechiste mee gestart in Maastricht, waar ik vanaf 2002 al als huishoudster/gastvrouw op de pastorie bij pastoor Honings werkte.”

Schinnen

„Met Playmobil kan ik Bijbelverhalen visueel ondersteunen op een leuke speelse manier”, vervolgt ze. „Terwijl ik het verhaal vertel, laten een of twee kinderen de Playmobilfiguren tot leven komen. Goed kunnen luisteren en de handelingen tegelijkertijd doen, is niet voor ieder kind weggelegd.” Sinds eind vorig jaar is pastoor Honings deken voor het parochiecluster van Schinnen en omliggende kerkdorpen. Désirée verhuisde met hem mee. In haar werkkamer staan maar liefst tien dozen met Playmobil. Daarmee werkt ze ook hier in de communielessen en de kinderwoorddiensten. „Ik word er altijd heel vrolijk van.”

Online

Vanwege de gedwongen sluiting van de scholen door het coronavirus zijn de communielessen te volgen op: onlinecatechese.blogspot.com. Haar enthousiasme is voelbaar. „Ik voel dat dit bij mij past, en groei nog steeds in mijn geloof. Het is mooi om een steentje te kunnen bijdragen, want als parochie heb je een taak om catechese aan te bieden, mogelijk hier zelfs doorlopend. In Maastricht waren de reacties op Bijbelverhalen met Playmobil heel positief. Ik hoop dat het hier in Schinnen en omgeving ook gaat lopen.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen