Op de Korrel

‘Met sympathie kom je er niet in slangenkuil Den Haag’

Print
‘Met sympathie kom je er niet in slangenkuil Den Haag’

Ivo Kok. Afbeelding: De Limburger

COLUMN – Bruno is niet meer. Althans: Bruno is geen minister meer. Omgevallen, letterlijk. Oververmoeid. Ver­slagen door corona, Wilders en Klaver; ik vermoed in die volgorde. Opgevolgd door Martin van Rijn. PvdA’er. Volstrekt logisch natuurlijk; die partij verloor bij de landelijke verkiezingen namelijk slechts 29 zetels. In tijden van crisis is alles geoorloofd.

En, zo benadrukte premier Rutte ge­agiteerd door zoveel onbegrip, het gaat niet om de partij, maar om de persoon. En Van Rijn, zo stelde de minister-president, was nou eenmaal een van de beste bewindslieden van het vorige kabinet. Hetgeen dan weer heel veel zegt over dat vorige kabinet, maar dat terzijde.

Terug naar Bruno. Ik had woensdag al intens medelijden met minister Bruins, nog voordat hij achter het spreekgestoelte ter aarde stortte, en zich goddank niet verwondde dankzij een Hans van Breukelen-achtige reflex van collega Wouter Koolmees. Want Bruno is aimabel. Hij komt althans aimabel over, zeker voor een VVD’er. Maar met sympathie kom je er niet in slangenkuil Den Haag.

Ja, Bruno heeft zich ongetwijfeld een slag in de rondte gewerkt. Maar wist niet te vertellen hoeveel mondkapjes er eigenlijk nodig zijn. Dan val je. Vroeg of laat.