Commentaar

‘We zijn gelukkig niet kansloos in deze crisis. Nederland is een rijk land’

Print
‘We zijn gelukkig niet kansloos in deze crisis. Nederland is een rijk land’

Afbeelding: De Limburger

COMMENTAAR – Het coronavirus heeft in korte tijd ons leven compleet op de kop gezet. Zaken die zeker leken, zijn dat niet meer, onzekerheden zijn ervoor in de plaats gekomen.

Het enige wat nog aan zekerheid resteert, is onze kwetsbaarheid voor natuur­geweld. In een poging het virus de kop in te drukken, zijn grenzen gesloten, reizen verboden, scholen op slot gegaan en de horeca is dichtgegaan. Wie thuis kan werken, werkt thuis.

Van een complete lockdown is nog geen sprake, maar die komt onherroepelijk als we niet de discipline kunnen opbrengen om ons aan de quarantainemaatregelen te houden, hoe onwennig en belastend die ook zijn. Het kan even niet anders, het moet. Want we zijn gelukkig niet kansloos in deze crisis. Nederland is een rijk land. Sparen is veerkracht oppotten, schreef politiek commentator Martin Sommer in de Volkskrant.

Dat klopt, want dankzij onze spaarzin en begrotingsdiscipline kunnen we nu de economische en andere gevolgen van deze crisis aan. Economen die de aanpak van minister Dijsselbloem (Financiën) na de kredietcrisis verguisd hebben, doen er het zwijgen toe. Ook de banken laten zich van hun goede kant zien. Waren ze tijdens de kredietcrisis een onderdeel van het probleem, nu presenteren ze zich als een deel van de oplossing. Het gemopper over te strenge buffers is verstomd. Eendrachtig zetten banken het komende half jaar de geldkraan open om burgers en bedrijven financieel te steunen.

Ook de natiestaat maakt in deze crisistijd een complete comeback. Noodgedwongen, dat wel, omdat Europa ook nu helaas geen antwoord heeft op de crisis. ‘Brussel’ gaat ook niet over onze volksgezondheid, Den Haag des te meer. Het kabinet is zich die verantwoordelijkheid ook goed bewust, al blijft het wikken en wegen en dansen op een flinterdun koord. Te weinig doen verdiept de crisis, te veel doen ook.

Volksgezondheid en economie zijn ook twee kanten van dezelfde medaille. Zonder economie is er cru gezegd geen volksgezondheid, zonder volksgezondheid geen economie. Het virus uitroeien is nu topprioriteit, maar als het ook maar even kan zonder de economie totaal te ontwrichten. De bal ligt dus bij onszelf.

Het commentaar vertolkt de mening van De Limburger over belangrijke nieuwsfeiten in Limburg en de wereld.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen