Bouw hard getroffen door coronavirus: tekort aan vaklui en materiaal

Print

Beperkte bedrijvigheid bij de bouw van het nieuwe hotel op Maastricht Aachen Airport Afbeelding: Annemiek Mommers

Sittard -

Door het coronavirus hangt de vlag in de bouw halfstok. Veel materialen en grensarbeiders zitten vast achter de gevallen slagbomen. Tal van arbeidsmigranten zijn halsoverkop huiswaarts gekeerd. „Maar we moeten hoe dan ook een bouwstop voorkomen.”

Het coronavirus houdt de bouw stevig in zijn greep. Veel bouwputten maken een bijna uitgestorven indruk. Op een aantal plekken wordt op halve kracht gewerkt, op andere vlot het slechts mondjesmaat. „Door het ziekteverzuim en de coronamaatregelen, is de productie bijna overal omlaaggegaan”, reageert een woordvoerder van bouwgrootmacht VolkerWessels. „Verder zijn er minder vaklui beschikbaar en duren bouwprocessen waarbij samenwerking nodig is, aanzienlijk langer. Niks is echter belangrijker dan veilig bouwen.”

In een brandbrief roept Bouwend Nederland gemeenten op om de bouw vooral niet stil te leggen. ‘Ook u kunt meewerken de gevolgen van de crisis te verzachten’, stelt de organisatie. Bijvoorbeeld door onderhoudswerkzaamheden naar voren te halen en aanbestedingen door te laten gaan.

Impact

Het is improviseren geblazen. De impact van de overheidsmaatregelen is nu al groot. „Zo is het vervoer van groepjes arbeiders naar de werkplek niet langer toegestaan”, aldus de woordvoerder van VolkerWessels. „Ook moeten bouwvakkers op verschillende tijden pauzeren, waardoor mensen veel op elkaar moeten wachten.”

Vooral veel Oost-Europese bouwvakkers zijn de voorbije dagen spoorslags naar huis gegaan. „Ze willen een mogelijke lockdown toch liever met hun familie doorbrengen dan in een vakantiehuisje of zo.” Met een aantal landen reeds in de lockdownfase, vrezen veel aannemers tevens voor een verdere verslechtering in de aanvoer van buitenlandse bouwmaterialen.

Zzp-grenswerkers

Harry van Dijck, manager vastgoed bij corporatie Weller Wonen in Brunssum, gaat de uitdagingen niet uit de weg. „Met name in Limburg werken veel zzp’ers van net over de grens: timmerlui, elektriciens en noem maar op. Dat zijn niet-cruciale beroepen, dus mogen ze de grens niet over. Dat bemoeilijkt ons werk als het gaat om onderhoud, renovatie, verduurzaming en nieuwbouw. Bijvoorbeeld in het Maankwartier in Heerlen. Bij de afbouw van het Braziliaanse restaurant dreigt langdurig uitstel, omdat het werk is uitbesteed aan een Duitse firma en de containers met de inrichting al twee maanden wachten op transport vanuit Sjanghai. ”

Werkzaamheden aan de buitenkant van woningen en complexen en in algemene ruimten gaan gewoon door, conform de richtlijnen van het RIVM en de GGD. „Om klantcontact zo veel mogelijk te mijden worden niet-urgente werkzaamheden en binnenwerken doorgeschoven in de planning. Huurders zijn begrijpelijkerwijs voorzichtig geworden. Ze willen zo min mogelijk derden over de vloer.”

Van Dijck hoopt niet dat het onverantwoordelijk gedrag van mensen, tot nog strenge maatregelen noopt. „Een lockdown zou betekenen dat de hele bouw, ja zelfs de hele maatschappij plat gaat. Dat moeten we zien te voorkomen.”

Om mensen in een kwetsbare positie zo goed mogelijk door de coronacrisis te leiden, gaat Weller Wonen de noden inventariseren. „Vanuit onze maatschappelijke rol kijken wij de komende dagen of wij mensen kunnen helpen met extra aandacht en zo nodig met een maaltijdvoorziening in samenwerking met De Twee Gezusters.”

Vrees

Als sector kijkt de bouw met grote vrees naar de nabije toekomst. Installatiebedrijven en technisch dienstverleners dreigen om te vallen als ze niet snel steun krijgen van de overheid. Volgens een enquête van Techniek Nederland verwacht haast twee derde van de bedrijven binnen nu en twee weken werktijdverkorting aan te vragen. Een vijfde denkt die zelfs voor meer dan de helft van het personeel nodig te hebben.

Het piept en kraakt in de bouw. „Laten we hopen dat er geen lockdown komt. Dan vallen alle bouwplaatsen stil. En dan is het echt over en uit.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →