Gemeenteraad Venlo vergadert woensdag met slechts één raadslid

Print
Gemeenteraad Venlo vergadert woensdag met slechts één raadslid

Burgemeester Antoin Scholten (links) en griffier Geert van Soest vergaderen woensdagavond met slechts één gemeenteraadslid. Afbeelding: Lé Giesen

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Slechts één raadslid zal woensdagavond beslissen over de onderwerpen op de agenda van de Venlose gemeenteraad. Bij de vergadering zijn verder alleen burgemeester Antoin Scholten en griffier Geert van Soest aanwezig.

Dat hebben de politieke partijen in Venlo na onderling overleg besloten. Eigenlijk zouden de partijen woensdagavond ieder één afgevaardigde naar de raadsvergadering sturen. „Op die manier zouden we toch iets van representativiteit hebben”, zegt griffier Van Soest. „Maar het punt is dat veel mensen heel bezorgd zijn en vinden dat fysieke bijeenkomsten niet meer moeten plaatsvinden. Ook raadsleden waren aan het twijfelen over hun komst naar de vergadering.”

Een gemeenteraadsvergadering houden zonder fysieke bijeenkomst is wettelijk echter niet toegestaan. De wet biedt via een omweg wel ruimte voor deze variant. Venlo heeft daarom formeel twee raadsvergaderingen uitgeschreven voor woensdagavond. Ter plaatse zal geconcludeerd worden dat de eerste niet door kan gaan omdat niet het minimaal vereiste aantal raadsleden van twintig aanwezig is. De tweede vergadering, met dezelfde agendapunten, kan vervolgens wél doorgaan. Een aanwezige is daarvoor voldoende.

Omdat enkel onderwerpen op de agenda staan waar alle partijen het al met elkaar over eens zijn, zal de vergadering naar verwachting slechts een paar minuten duren. De bijeenkomst zal live via internet te volgen zijn. Welk raadslid de eer heeft om de hamerstukken af te handelen, is nog onbekend.

Volgens Van Soest denken gemeenten momenteel na over de vraag hoe ze politieke besluitvorming door kunnen laten gaan ondanks de maatregelen in strijd tegen het coronavirus.